The Dead Weather – Dodge and Burn

The Dead Weather


The Dead Weather – Dodge and Burn

Heel ongebruikelijk in de muziek business: een album in elkaar zetten, maar vervolgens geen promotie tour voor de plaat plannen. The Dead Weather heeft in het verleden wel getoerd, maar de supergroep heeft anno 2015 geen tijd en zin om met album nummer drie, Dodge and Burn, de wereld over te reizen. De tijd leert of het de moeite waard was geweest deze nummers überhaupt live te spelen.

The Dead Weather is een pauze van de andere acts van de bandleden (The Kills, Queens of the Stone Age, City and Colour) en het plezier hebben is dan ook het belangrijkste voor de supergroep. Deze ontspannen insteek levert formidabele duetten tussen Jack White en Alison Mosshart op (“Rough Detective”). Ook het baswerk van Jack Lawrence gecombineerd met de toetsen en gitaar van Dean Fertita kan een ideale samenwerking opleveren zoals te horen is in het The Doors-achtige “Cop and Go”.

Dat het hier gaat om een hobbygroep, kan ook minder goed uitpakken. De riffjes en zang met jaren ’70 invloeden zijn lekker om naar te luisteren, maar beginnen halverwege de plaat een beetje te vervelen. De songs wekken namelijk de indruk dat ze deels afgemaakte, omhooggevallen jamsessies zijn. Songs als “Let Me Through” en “Be Still” klinken afgeraffeld en niet half zo interessant als je zou verwachten van een band met leden met zo een hoogstaande reputatie.

De aandacht wordt er tijdens afsluiter “Impossible Winner” weer bij gehaald, waarin Alison een formidabele piano ballade op je af schiet. In tegenstelling tot de vocalen van Mosshart, vinden de rest van de leden hun hoogtepunt in de sinistere track “Three Dollar Hat”. Dit vooral dankzij de duistere baslijn, hypnotiserende toetsen en White zijn fantastische hiphop drumpartij.

Beoordeling: 6

Goed dat Lawrence, White, Mosshart en Fartita hun ei kwijt kunnen in een vrijetijdsbandje. Laat de band dan ook lekker verder jammen. Maar ondanks dat sommige nummers erg goed uit zijn gepakt, het lijkt er helaas op dat de wereld niet veel spectaculairs zal missen nu de het viertal niet op tournee gaat. Dat Queens of the Stone Age en City and Colour het binnenkort druk gaan krijgen, maakt dan weer veel goed.

Releasedatum: 25 september 2015
Label: Third Man Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:the dead weather dodge and burn

 1. I Feel Love (Every Milion Miles)
 2. Buzzkill(er)
 3. Let Me Through
 4. Three Dollar Hat
 5. Lose the Right
 6. Rough Detective
 7. Open Up
 8. Be Still
 9. Mile Markers
 10. Cop and Go
 11. Too Bad
 12. Impossible Winner

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding