CHVRCHES – Every Open Eye

CHVRCHES – Every Open Eye

De zangeres van CHVRCHES, Lauren Mayberry, wil een voorbeeld  voor meisjes over de hele wereld zijn. Hier schijnt ze tot nu toe best goed in te zijn. Niet alleen is ze een formidabele frontvrouw en zangeres, maar ook gebruikt ze deze publieke positie om vrouwen-hatende perverselingen de mond te snoeren. Stiekem hopen we dat deze feministische insteek in op Every Open Eye naar voren komt.

De synthpop die dit Schotse trio maakt, is heel dansbaar. De plaat staat vol met frisse ritmes en zoete toetsen die het middelmatige eerste album ver overstijgen en ongetwijfeld mensenmassa’s aan het springen kunnen krijgen. Vooral bij “Clearest Blue” is het onmogelijk om niet mee te bewegen, vooral tijdens de explosieve confettiregen aan het einde van de song.

Ondanks de dansbare zoetheid krijgen de Britten het voor elkaar om in hun songs wat tanden te laten zien. Niet alleen is de bad ass mentaliteit van Mayberry in haar stem en felle melodieën terug te horen, maar ook tekstueel bijt de zangeres van zich af. Vooral in “Never Ending Circles” en “Playing Dead” laat Lauren horen dat ze genoeg heeft van alle commentaar afkomstig van onwetende en vunzige haat-commenters. Daarbij reageert het trio ook op de berichten dat CHVRCHES geen band zou zijn, maar een zangeres met begeleiding. In “High Enough to Carry You Over” komt de microfoon in de handen van toetsenist Martin Doherty om die beweringen tegen te gaan.

De diversiteit ontbreekt echter niet op de plaat. De dansbare, semi-agressieve synthpop en Depeche Mode invloeden worden aangevuld met de kalme ballad “Afterglow” en anthem achtige meezingers als “Make Them Gold”. Af en toe bevatten de songs een middelmaat die overeenkomt met debuut The Bones of What You Believe uit 2013. Maar juist de beruchte middelvinger mentaliteit van Mayberry, Doherty en Cook geven deze songs hun charme.

Beoordeling: 9

Lauren omschreef “Leave A Trace” als een “middle finger mic-drop”, maar dat had zo goed voor het album als geheel gezegd kunnen worden. De band uit Glasgow komt met hun tweede album sterker terug dan voor mogelijk werd gehouden en daarmee is niet alleen Mayberry een uitstekend idool, maar is CHVRCHES een voorbeeld voor synthpop bands wereldwijd.

Releasedatum: 25 september 2015
Label: Universal Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. Never Ending Circlesevery open eye chvrches
  2. Leave A Trace
  3. Keep You On My Side
  4. Make Them Gold
  5. Clearest Blue
  6. High Enough To Carry You Over
  7. Empty Threat
  8. Down Side Of Me
  9. Playing Dead
  10. Bury It
  11. Afterglow
  12. Get Away
  13. Follow You
  14. Bow Down
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding