The Wonder Years – No Closer to Heaven

The Wonder Years – No Closer to Heaven

Op de vorige platen van The Wonder Years werd met behulp van krachtig gitaarwerk en snelle poppunk de wanhoop in de buitenwijken beschreven. Door de meest recente writersblock en depressie van zanger Daniel Campbell heeft het zestal het roer om moeten gooien. Het gevoel dat niets het waard is voor uit bed te komen, ongestructureerde eetpatronen, en altijd een zak bakstenen en schuldgevoel mee moeten slepen, zal album nummer vijf, No Closer to Heaven, een stuk verdrietiger doen klinken dan eerder werk.

Muzikaal hebben we nog steeds te maken met de zelfde Wonder Years als op de afgelopen drie platen. Matt Brasch, Casey Cavaliere en Nick Steinborn laten zien hoe in een genre waar één gitaar in theorie voldoende zou kunnen zijn, drie gitaren tot zo veel meer in staat zijn. “I Don’t Like Who I Was Back Then” is hier een uitstekend voorbeeld van: stevige akkoorden met een perfecte lead. Veel snelle nummers zijn niet te vinden op dit nieuwe album maar met “The Bluest Things on Earth” doet de band er toch een gooi naar.

“We’re no saviours if we can’t save our brothers” is op No Closer to Heaven de terugkerende zin. Het verliezen van dierbaren, op wat voor manier dan ook, is dan ook het hoofdthema op de plaat. De plaat bevat diverse nummers, waaronder “Cigarettes and Saints”, opgedragen aan vriend van de band Mike Palone, die in 2010 overleed aan een drugsverslaving, Patsy Cline, en Ernest Hemmingway. Tevens heeft de band een idee van continuïteit. Ze hebben er namelijk verschillende lyrische verwijzingen naar oudere nummers in verwerkt.

Hulp voor Dan Campbell kwam van Jason Butler van Letlive. De zanger ondersteunde Campbell tijdens zijn periode waarin hij worstelde met zijn mentale gezondheid. Daarnaast heeft Butler geholpen de songwriting van Campbell weer op de been te krijgen. “Stained Glass Ceiling” is dan ook een heerlijke samenwerking tussen de twee. Het resultaat van deze hulp is niet het volledige herstel van Campbell, maar wel duidelijk vooruitgang en nieuwe kracht. Daar komt bij dat “Stained Glass Ceiling” een ijzersterk politiek nummer is over de rassenverdeling, politiegeweld en het tweede amendement in de V.S.

Beoordeling: 8

Depressies zijn zwaar, erg zwaar. Het is dus begrijpelijk dat het lastig was om het album in elkaar te zetten en dat er veel schuldgevoel in terug is te horen. Des te indrukwekkend is het om te horen hoe de band van wanhoop naar nieuwe energie is gegaan. No Closer To Heaven is muzikaal al in orde, maar de teksten zijn absoluut adembenemend. We wensen Dan “Soupy” Campbell een voorspoedig herstel en complimenteren de band met de nieuwe plaat.

Releasedatum: 4 september 2015
Label: Hopeless Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:twycover

  1. Brothers &
  2. Cardinals
  3. A Song for Patsy Cline
  4. I Don’t Like Who I Was Then
  5. Cigarettes & Saints
  6. The Bluest Things on Earth
  7. A Song for Ernest Hemingway
  8. Thanks for the Ride
  9. Stained Glass Ceilings
  10. I Wanted So Badly to Be Brave
  11. You in January
  12. Palm Reader
  13. No Closer to Heaven
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding