Iron Maiden – The Book of Souls

Iron Maiden – The Book of Souls

Opgericht in 1975, sinds 1983 met een relatief stabiele bezetting, en nog steeds alive and kicking. Metal veteranen Iron Maiden hebben inmiddels zestien platen (negen daarvan platina), elf live-albums, negentien videoalbums, en drie vliegtuigen op hun naam. Daarnaast heeft de band 22 tours, ruzies onder de leden, ruzies met anderen, en meest recentelijk kanker overleefd. In het jaar van de 40ste verjaardag van de band komen de Britten met hun aller eerste dubbelalbum en laten zo zien dat de ze nog lang niet uitgeblust zijn.

Op voorgangers van The Book of Souls, respectievelijk The Final Frontier (2010) en A Matter of Life and Death (2006), is de toenemende leeftijd van de bandleden te horen. Zo is met de hoeveelheid levensjaren ook de hoeveelheid langzame intro’s omhoog gegaan. Op deze plaat is dat wel anders. “Speed of Light”, “Death or Glory” en “When the River Runs Deep” laten horen dat de band vitaler is dan dat ze in de afgelopen tien jaar geweest is. Dit in combinatie met hoge, lange uithalen van Bruce Dickinson en de crowd-pleasende woahoahoah’s bewijst dat Iron Maiden in de afgelopen vijf jaar flink opgeladen zijn. Dit uiteraard alles met het bekende Maiden geluid, inclusief de galopperende bas van Steve Harris en solerende gitaren van Janick Gers, Adrian Smith en Dave Murray.

Waar we in elk decennium de platen tien minuten langer zagen worden, was het maken van een dubbelalbum een logische stap. Disc één bevat wat het langzamere theatralere Maiden geluid, waarna op disc twee het gas goed word ingetrapt. Allebei de kanten bevatten echter harmonieuze strijkers, bombastische gitaarexplosies en overall epische songs. De opbouw van de songs is bovendien bij vlagen zowaar symfonisch te noemen. Met maar één song korter dan vijf minuten is het genieten hoe veel de Britten in één song kunnen stoppen. Variërende solo’s, afwisselende akkoorden en riffjes, coda’s, en nauwelijks gebruik van het standaard A-B-A-B-C-B schema.

Lyrisch laat frontman Bruce zijn geschiedenis-nerd ook weer naar buiten. “Empire of The Clouds” gaat bijvoorbeeld over het neerstorten van zeppelin R101, in oktober 1930. Voor de titeltrack werd inspiratie bij de Maya’s gehaald. Daarnaast bevat The Book of Souls het nummer “Tears of a Clown”. Een mooi eerbetoon aan Robin Williams, en de verwarring veroorzaakt door het feit dat depressie zich achter een lachend gezicht kan verstoppen.

Beoordeling: 8,5

The Book of Souls is het meest bevredigende, energieke, en fascinerende album sinds Brave New World (2000). Het is verfrissend om te horen met hoe veel energie de heren er tegenaan gaan. Maiden heeft op deze dubbellaar laten zien dat ze ook 93 minuten lang fascinerende, spannende en heerlijke tracks kunnen maken. Van de individuele songs tot The Book of Souls als album, net als de volledige carrière van Iron Maiden zelf: een avontuur van het begin tot het eind.

Releasedatum: 4 september 2015
Label: Parlophone
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Book_of_Souls_Iron_Maiden

Disc 1:

  1. If Eternity Should Fail
  2. Speed of Light
  3. The Great Unknown
  4. The Red and the Back
  5. When the River Runs Deep
  6. The Book of Souls

Disc 2:

  1. Death or Glory
  2. Shadows of the Valley
  3. Tears of a Clown
  4. The Man of Sorrows
  5. Empire of the Clouds
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding