Don Broco – Automatic

Don Broco


Don Broco – Automatic

“Play that funky music, white boy”, zongen Wild Cherry in 1976. De van oorsprong hard rock band kreeg toentertijd veel commentaar op het genre wat ze speelde en besloot er als ironisch statement een vleugje funk in te gooien. De miljoenen platen die verkocht zijn van deze funk rock combinatie hebben bewezen dat het een goede move was. Maar we zijn niet meer in 1976 – het jaar is 2015. Populaire funk muziek is bijna uitgestorven, op nummers als “Uptown Funk” na dan. De witte jongens van Don Broco brengen daar verandering in. De van origine post-hardcore/alternatieve rock band heeft in hun thuisland het Groot-Brittannië al veel succes met hun stevige, groovende en catchy liedjes die veel airplay op de Britse radio krijgen. Nummers als “You Wanna Know” worden op grote festivals massaal meegezongen. Met het tweede studio-album Automatic gaan ze nu een stapje verder.

Het album begint al meteen anders dan je standaard rock album. De funky bas riff die openingstrack “Superlove” opent zet de toon voor de rest van het album. Meteen valt op dat bassist Tom Doyle een aanzienlijk grotere rol speelt in de sound van de band dan meeste bassisten in hun band kunnen betekenen. Zijn groovende en funky basloopjes gaan op interessante wijze samen met de gitaarpartijen van gitarist Simon Delaney. De mix van rock, pop en funk lijkt te werken, want de band maakt stevige maar toch ontzettend catchy nummers gevuld met meezingmomenten.

Vooral de titeltrack van het album, “Automatic”, is een van de uitblinkers op deze plaat. De lounge sfeer die om de track hangt wordt aangevuld door de baspartij, die bestaat uit een serie akkoorden, waardoor de basgitaar in dit nummer de rol van lead gitaar overneemt. De zang van Rob Damiani sleept het nummer alle kanten op met zijn veelzijdige stem. De stevige brug middenin het nummer geeft aan dat de band ook nog de hard rock in zich heeft.

Naast Rob Damiani speelt drummer Matt Donnelly ook een belangrijke rol in de zangpartijen van de band. Vooral nummers als “What You Do To Me”, “Let You Get Away” en “Tough On You” kenmerken het typische Don Broco rockgeluid. Catchy melodieën met up-beat instrumentale partijen zonder de stevigheid van de rock te verliezen. Enkele nummers op dit album zijn echter minder sterk dan de anderen. Liedjes als “I Got Sick” en “Keep On Pushing” zijn simpelweg niet boeiend genoeg in vergelijking tot de andere tracks. Het tempo en de groove ontbreekt. Bij nummers als “Nerve” en “Further”, in vergelijking, neemt de band muzikaal gezien een beetje gas terug, maar verliest daarbij niet hun kwaliteiten.

Beoordeling: 8

Don Broco heeft het in Engeland al flink voor elkaar. De nummers van de band worden er regelmatig op de radio gedraaid en op festivals worden de podia steeds groter. Wanneer het in Nederland tijd voor deze doorbraak wordt, is nog niet helemaal duidelijk, maar aan de muziek kan het in ieder geval niet liggen. Automatic is een plaat met een stevige en originele mix van nummers. In de zomervakantie meende ik ooit één keertje “Automatic” op de Nederlandse radio gehoord te hebben. Hopelijk was het geen verbeelding.

Releasedatum: 7 augustus 2015
Label:
Sony Music
Verkrijgbaar via:
bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding