New Politics – Vikings

New Politics


New Politics – Vikings

In alle muzikale carrières gaat het om keuzes maken. Bij het oude blijven of verbeteren? Gitaren of keyboards? Pop of alternatief? Sommige keuzes zijn makkelijk en onbelangrijk, zoals of er na het oefenen nog een biertje wordt gedronken. Andere zijn een stuk lastiger, zoals hoe het nieuwe album in elkaar gaat steken. New Politics lijkt deze keuzestress ook gehad te hebben bij het maken van Vikings.

Wat betreft stijl is de keuze gevallen op poppy, dansbare muziek. De Denen lieten de gitaren op voorgaand werk wat harder, maar hebben deze nu een minder prominente rol gegeven. In plaats daarvan hebben ze niet alleen meer gebruik gemaakt van keyboards, maar ook van kleinere percussie zoals te horen in “50 Feet Tall”. Dit gecombineerd met veelal oppervlakkige teksten zorgt voor een verzameling liedjes waar zorgeloos op gedanst kan worden.

Op Vikings werken de jongens minder onder het motto “more is more”, dan op vorige albums. In “Everywhere I Go (Kings and Queens)” is het rommelige van het voorgaande werk nog terug te vinden, maar naar mate de plaat vordert kiezen de jongens er voor schoon schip te maken. Er worden verschillende laagjes weggehaald om een wat duidelijker en verzorgder geluid te creëren. De beslissing om de verschillende effecten te behouden is echter geen goede geweest. De zware distortion die David Boyd op zijn gitaar heeft gaat slecht samen met de dansbare keyboardpartijen. Voornamelijk omdat Søren Hansen en Louis Vecchio ook een flinke laag effecten op hun synthesizers en elektronische drumpartij hebben.

De twee meest opvallende puntjes die op het album terug te vinden zijn, zijn “Lovers in a Song” en “Strings Attached”. De eerste omdat het een heerlijke blues achtige stijlbreuk is. De zachtere gitaren en de kalme zang van Boyd komen samen in een geslaagd experimentje voor New Politics. De tweede omdat deze song er voor zorgt dat het album explosief en energiek eindigt, en omdat het twee old-schools hidden tracks bevat. Op cd en vinyl is dit een populair extraatje, maar een 12 minuten durend mp3-tje voor een nummer van anderhalve minuut is toch wat verdacht.

Beoordeling: 6

De meeste keuzes die de jongens uit Kopenhagen hebben gemaakt, laten vooruitgang zien. Vikings klinkt beter verzorgd dat vorig werk, al is het niet veel. Dit voornamelijk omdat New Politics moeite heeft met het netjes toepassen van de effecten. Er is nog ruimte voor verbetering, maar al met al bestaat de plaat uit prima dansbare liedjes met iets van een rock-achtig randje. Daar mag na het oefenen best een biertje op gedronken worden.

Releasedatum: 14 augustus 2015
Label: Warner Bros. Records
Verkrijgbaar via: iTunes


Tracklist:new politics vikings

 1. Everywhere I Go (Kings and Queens)
 2. West End Kids
 3. Girl Crush
 4. Lovers in a Song
 5. 15 Dreams
 6. 50 Feet Tall
 7. Pretend We’re in a Movie
 8. Loyalties Among Thieves
 9. Stardust
 10. Aristocrat
 11. Strings Attached
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding