Four Year Strong – Four Year Strong

Four Year Strong


Four Year Strong – Four Year Strong

Afgelopen maand brachten de bebaarde rockers uit Massachusetts hun vijfde studioalbum uit. Four Year Strong, ook wel FYS, keert daarmee volgens hunzelf terug naar de basis. De mainstream sound die het steeds meer ontwikkelde willen ze met deze plaat dan ook doen vergeten.

Ondertussen gaat de band alweer heel wat jaren mee en staat het bekend om de mix van pop punk met melodische hardcore. Daarnaast is de afwisseling tussen de zangers Dan O’Connor en Alan Day een herkenbaar ingrediënt. FYS heeft al heel wat releases op hun naam staan, maar met het nieuwe album wilde het voornamelijk terug gaan naar waar het allemaal om gaat. Als vier mannen gewoon spelen zonder allerlei toevoegingen van elektronische invloeden en computers. Dat ze daar zat van waren bleek wel uit het feit dat toetsenist  Josh Lyford de band na het album In Some Way, Shape, or Form verliet.  Na de afgelopen jaren veel te hebben getourd met bands als Blink-182, Rise Against en New Found Glory werd het tijd om de studio in te duiken.

Vanaf de eerste track “I Hold Myself In Contempt” klinkt de plaat inderdaad lekker rauw. Een groot pluspunt is de productie van Converge gitarist Kurt Ballou. Alles is goed te horen zonder dat het een bak herrie wordt. Afzonderlijke gitaarpartijen komen goed over in de mix en dat is een genot voor de luisteraar. “We All Float Down Here” laat een zomerse vibe doorklinken alsof het rechtstreeks van de Vans Warped Tour is over komen waaien. Het uptemo refrein zal zeer waarschijnlijk menig mosh-pit doen veroorzaken. Verder laat drummer Jake Massucco over de gehele plaat horen dat hij over complexe en retestrakke kwaliteiten beschikt. Vooral zijn dubbele bassdrum  partijen zijn van toegevoegde waarde.

Wanneer “Stolen Credit Card!” begint wordt je als luisteraar goed op het verkeerde been gezet. Er lijkt zich in eerste instantie een rustig nummer te ontwikkelen. Wanneer echter de feedback van de gitaren wordt ingezet blijkt het tegendeel waar. Het nummer valt op door de hogere leadgitaar noten van Alan Day. Hij neemt als het ware het spel, dat voorheen door de toetsenist werd gedaan, over op zijn gitaar wat zorgt voor sterkere rock vibe. De plaat besluit met  de single “Go Down In History”.

Beoordeling: 7,5

Four Year Strong komt op deze nieuwe plaat vol overtuiging over in combinatie met een dosis zelfverzekerdheid. Het is rauw, maar het mist niet de melodische kant waar de band bekend om staat. Variatie zal je overigens niet echt vinden op dit album. Geen ballades of nummers in een lager tempo, nee het zijn gewoon elf nummers in de hoogste versnelling. Buiten dat om is het één van de betere platen geworden van FYS, zo niet de beste en voor liefhebbers van het genre een uiterst welkome toevoeging.

Releasedatum: 12 juni 2015
Label: Pure Noise Records
Verkrijgbaar: Bol.com en Itunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding