The Story So Far – The Story So Far

The Story So Far


The Story So Far – The Story So Far

Dat muziek geen bodemloze put is, is al een tijd bekend. Waar beperkte akkoorden en maatsoorten zijn, is een beperkte hoeveelheid aan mogelijke variaties. Hoe bands daar mee om gaan kan echter sterk verschillen. Sommige bands kan het geen ruk schelen en maken een tal aan songs die sterk op elkaar lijken, andere bands halen inspiratie uit het onvoorspelbare en proberen zo de laatste beetjes uit de put te schrapen. En dan is daar The Story So Far.

Deze band uit Walnut Creek, CA, probeert zo veel mogelijk te variëren zonder buiten de lijntjes te kleuren. Songwriter en zanger Parker Cannon gebruikt synoniemen als bron van variatie: Blauw, groenblauw, Indigo, de kleur van denim, donker blauw, om maar een paar voorbeelden te noemen. Drummer Ryan Torf speelt op fascinerende wijze met ritmes, en de gitaren weten door laagjes wisselende herhaling te tonen. Naast tekstuele variatie weet Cannon ook met de melodie te variëren, alsof The Story So Far oog heeft voor de details in pop-punk die andere bands over het hoofd zien. Een mooi voorbeeld van dit alles is “Distaste”.

Een minder puntje wat betreft deze selftitled-plaat, is de samenhang tussen de nummers. Deze lijkt namelijk nog al rommelig. De feedback die de verschillende nummers gebruikt wordt, om een geheel van de plaat te maken, had beter beperkt kunnen blijven tot de intro van opener “Smile” en afsluiter “Stalemate”. In plaats daarvan hebben de leden van de band ook zo een feedback na “Mock” geplaatst waarna de luisteraar een gevoel krijgt dat de ene plaat is afgelopen en er een nieuw album begint. Voor vinyl is dit een briljant idee, maar voor een tiental mp3-tjes op een rij, had het beter achterwegen kunnen blijven.

Wat nog het meest bijzonder is aan The Story So Far is de indruk die de band achterlaat. Niet alleen heeft Parker een indrukwekkende strot, maar ook hebben de jongens bewijzen dat ze goede songs kunnen schrijven. Er wordt niet alleen met de onderlinge partijen, maar ook met de opbouw van de songs gevarieerd. Zo geeft het vijftal een eigen draai aan het standaard couplet-refrein-couplet-refrein in de tracks “Solo”, “Mock” en “Nerve”, waardoor het uitgeputte pop-punk deels haar charme terug weet te winnen.

Beoordeling: 7.5

Er is geen ontkennen aan: de leden van The Story So Far zijn meesters in het variëren op zichzelf. De band lijkt zich er niet alleen van bewust te zijn dat muziek geen bodemloze put is, ze handelt er ook naar. Wat een tiental charmante, en bovenal interessante, songs oplevert, uitgevoerd door getalenteerde muzikanten.

Releasedatum: 19 mei 2015
Label: Pure Noise
Verkrijgbaar via: bol.com


Tracklist:the story so far album

  1. Smile
  2. Heavy Gloom
  3. Distaste
  4. Solo
  5. Mock
  6. How You Are
  7. Nerve
  8. Phantom
  9. Scowl
  10. Stalemate
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding