Muse – Drones

Muse


Muse – Drones

In de film Full Metal Jacket maken we kennis met: private Joker, een militair journalist die vol zit met metaforen over leven en dood; private Cowboy, een overall uitstekende soldaat; en private Pyle die hard zijn best doet voor het leger, maar voor wie het uiteindelijk te veel wordt. Combineer deze drie personen en we hebben het hoofdpersonage van Drones, het nieuwe album van Muse.

Dit personage wordt tijdens dit conceptalbum opgeleid tot op afstand bestuurbare moordmachine in een oorlog met eigen gewin als doel: “You were my oppressor and I, I have been programmed to obey. But now, you are my handler and I, I will execute your demands zoals Matthew Bellamy, of eigenlijk de naamloze protagonist, zingt in de track “The Handler”, terwijl deze probeert los te breken van die onmenselijke militaire verplichtingen. Een fascinerend thema.

Muzikaal wekt Drones nog wat vraagtekens op. Het doel van Muse was om een album in elkaar te zetten op een manier waarop het live nog realistisch na te doen is. Dat doel is bereikt, maar in het proces heeft het drietal een hoop charme verloren. Natuurlijk is het respectabel dat de Britten deze stap hebben durven te zetten, en zijn de nodige synthesizers en elektronica nog steeds aanwezig, maar de stijl op het album is er niet interessanter op geworden.

De afname aan interessante trucjes heeft er in geresulteerd dat veel nummers het zelfde klinken. Veel tracks bestaan namelijk uit stompende drums en riff gedeeld door de bas en gitaar. De melodieën van Bellamy zijn nog steeds briljant, en het soepelere gitaarwerk zoals in “Aftermath” zorgen voor de nodige afwisseling, maar net niet voldoende om de veelvoud aan hardere riffs goed te maken. Drones is een prima rockplaat geworden, maar weet niet lang zo boeiend te zijn als voorgaande werken.

Beoordeling: 6

Spoiler alert: Private Pyle pleegt zelfmoord, Private Cowboy wordt in het veld neergehaald door een vijandige scherpschutter, en Private Joker blijkt zijn eigen metaforen niet te snappen. De hoofdpersoon van Drones mag dan wel bevrijd worden uit de situatie als moordmachine, maar omdat Muse hun eigen spoor probeerde te achterhalen is het muzikaal geen happy end.

Releasedatum: 7 juni 2015
Label: Warner Bros.
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:11013265_10152885785048725_5226502552668439041_o

 1. Dead Inside
 2. [Drill Sergeant]
 3. Psycho
 4. Mercy
 5. Reapers
 6. The Handler
 7. [JFK]
 8. Defector
 9. Revolt
 10. Aftermath
 11. The Globalist
 12. Drones
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding