Florence and the Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

Florence and the Machine


Florence and the Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

Florence and the Machine heeft in het verleden de reputatie opgebouwd veel break-up songs te schrijven. Daarbij heeft de formatie met de zangeres uit Wales het gebruik teksten in elkaar te zetten met verwijzingen naar water of de Bijbel. Dit is op album nummer drie, How Big, How Blue, How Beautiful, niet anders. Dit kan echter in muzikale groei meer dan goed gemaakt worden.

De eerste drie nummers laten de plaat ijzersterk aftrappen. De hoge kwaliteit wordt bepaald door de toegepaste gospel-invloeden, de tot in het detail uitgewerkte zangpartij van Florence Welch, epische dynamieken en de toffe blazer-partij. Het meest voorname voorbeeld van deze uitzonderlijke dynamieken is te vinden in de titeltrack wat als een prachtige ballade begint, maar op bombastische wijze uitpakt.

Dat Florence and the Machine ook de vaardigheid beheersen ballades te schrijven, wordt bewezen in “Long and Lost”. In deze song is alles, van het begin tot het einde, optimaal gelaagd. De gitaar, achtergrond vocalen, strijkers en Welch zelf vullen elkaar optimaal aan. Naast de vloeiende overgang van hard naar zacht, hebben Florence en haar band het terrassen dynamiek ook onder de knie, zoals wordt bewezen in “Mother”.

Daar staan, naast de herhaling in de teksten, verschillende minpunten tegenover. Zo zijn de nummers veel van het zelfde. Met name “Queen of Peace” klinkt voorspelbaar en weinig interessant. Het zelfde geldt voor het wat langzamere nummer “St. Jude”. Ondanks de fantastische gelaagdheid van de partijen, klinkt de track als een dertien in een dozijn nummer wat net even te langdradig wordt.

Wat echter het meeste naar voren komt op How Big, How Blue, How Beautiful is de fenomenale stem van Welch. Van de meeslepende vibrato tot een indrukwekkend breed stembereik en een bij vlagen soulvolle sound. Bovendien komt ook, de hele plaat door, Welch haar vlijmscherpe gevoel voor melodie op de oppervlakte, wat dit derde album tot een formidabele plaat maakt.

Beoordeling: 7.5

Dat de teksten over de drie albums veelal hetzelfde zijn, is geen enkel probleem. Met de epische trompetten, de uitmuntende gelaagdheid van de nummers, het dappere toepassen van dynamieken en daarmee de overall muzikale groei van de formatie maken dit, zoals verwacht, meer dan goed. Met de stem van Florence Welch die de kroon spant, is How Big, How Blue, How Beautiful een betoverend album.

Releasedatum: 1 Juni 2015
Label: Island Records
Verkrijgbaar via: iTunes en Bol.com


Tracklist:How Big, How Blue, How Beautiful

  1. Ship To Wreck
  2. What Kind of Man
  3. How Big, How Blue, How Beautiful
  4. Queen of Piece
  5. Various Storms and Saints
  6. Delilah
  7. Long and Lost
  8. Caught
  9. Third Eye
  10. St. Jude
  11. Mother
  12. Hiding
  13. Make Up Your Mind
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding