Twenty One Pilots – Blurryface

Twenty One Pilots


Twenty One Pilots – Blurryface

In een wereld vol verschillende soorten muziek, van indie pop rock tot deathcore, is het moeilijk nog met iets te komen wat nog nooit eerder gehoord is. Maar vanuit het Amerikaanse Ohio komt het muzikale duo Josh Dun en Tyler Joseph, beter bekend als twenty one pilots, met een nieuwe soort muziek die met geen woorden te omschrijven is. Het duo is na enkele spectaculaire tours en festivaloptredens teruggekeerd in de studio om de opvolger van Vessel te schrijven. Deze tweede major label release bevat bijna een uur aan nieuwe tracks en draagt de titel Blurryface.

Blurryface is vernoemd naar het fictionele karakter dat een grote rol speelt op het album en in de marketing voorafgaand aan de albumrelease. Het album opent met een drum&bass-achtige beat voor het nummer “Heavydirtysoul”, voordat Tyler Joseph de eerste verse eruit rapt. De track is erg kenmerkend aan het onbeschrijfbare genre van de band. Hoewel de frontman in het nummer zelf beweert geen rap of hip-hop te maken, bevat de track een combinatie van drum&bass beats in de coupletten, gospel/soul-achtige melodieën in de refreinen, zowel rap- als pop-vocalen, en enkele rock invloeden aan het einde van de track. De wirwar van muzikale invloeden smelten als het ware samen om samen een stevige albumopener te maken.

Opvallend tijdens het luisteren van het album is dat vrijwel elk nummer heel anders klinkt. Dit was al te horen in de singles die voor de albumrelease uitgebracht werden. Zo heeft “Tear In My Heart” een erg pop-achtig geluid met een catchy refrein, terwijl “Fairly Local” gevuld wordt met zware basdreunen en aparte zangritmes. Ook de teksten van de nummers vallen erg op, omdat ze vaak raken op een erg persoonlijk niveau. Veel teksten zijn geschreven vanuit het perspectief van Tyler Joseph, of als Blurryface – een karakter dat regelmatig in een andere, lagere stem zingt, gebruikt om Tyler’s persoonlijke twijfels uit te drukken. De teksten gaan vaak ook over onderwerpen als zelftwijfel, zorgen en onzekerheid. Het reggae-achtige nummer “Ride”, wat erg vrolijk klinkt door de up-beat muziek wordt bijvoorbeeld afgesloten door sterk contrasterende teksten als “I’ve been thinking too much, help me”.

Het voorgaande album bevatte de track “House Of Gold”, een van de populairste tracks van de band, wat opviel door het gebruik van de ukelele. Ook op Blurryface maakt de befaamde ukelele een terugkeer. Dit keer op de nummers “The Judge” en “We Won’t Believe What’s On TV”. Vooral de laatste van deze twee valt erg op door de snelle punk-achtige drums en de hardcore toon in de basgitaar. Waarschijnlijk is Twenty One Pilots de eerste band die het genre “hardcore ukelele punk met trompetten” succesvol uitvoert.

Het album bevat zoveel variatie dat er voor iedereen wel iets te vinden is. Echter brengt dit als nadeel met zich mee dat niet alle nummers bij iedereen erg in de smaak zullen vallen, want smaken verschillen natuurlijk. Van de veertien nummers op het album is er geen enkele track die er negatief uitspringt, maar door de felle contrasten kan het album naarmate het zich vordert steeds minder origineel klinken. Nummers als “Message Man” en “Hometown” klinken vergeleken met de voorgaande nummers wat minder spectaculair. Om het album af te sluiten bevat de plaat nog de nummers “Not Today”, een simpel maar krachtig pop rock nummertje, en de ontroerende piano-gedreven ballade “Goner”, waarin de frontman vertelt hoe hij probeert van zijn zorgen af te komen. Samen met drummer Josh Dun zorgt de zanger voor een krachtige climax waardoor het album alsnog op een krachtige manier afgesloten wordt.

Beoordeling: 9

Het zelfbenoemde “schizofrenische pop”-duo Twenty One Pilots heeft met deze nieuwe plaat Blurryface zichzelf nog verder ontwikkeld. Het nieuwe album bevat honderden nieuwe creatieve wendingen en combinaties die in eerste instantie gedoemd zijn om te mislukken, maar vrijwel nergens gaan de Amerikaanse heren echt flink de mist in. De muziek van Twenty One Pilots zal altijd moeilijk blijven om in een hokje te plaatsen, maar het leidt er alleen maar toe dat het muziek is voor iedereen. Het zal niet lang meer duren voordat deze nummers op de Nederlandse radio te horen zijn.

Releasedatum: 19 mei 2015 (internationaal), 15 mei 2015 (Nederland)
Label: Fueled By Ramen
Verkrijgbaar via: bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding