Interview: Destine

Interview: Destine

Destine is sinds een aantal maanden weer helemaal terug in de Nederlandse muziekscene. Hun nieuwe album, dat 8 mei gaat uitkomen, is tot stand gekomen door middel van crowdfunding, waarbij fans konden bijdragen door een perk aan te schaffen. Dankzij een van die perks zat ik (Tamara Hoppenbrouwers, red.) met Robin van Loenen in de studio een interview te doen voor DutchScene. Super, want het voelde als een gesprek waarbij ik alles kon vragen over mijn favoriete band en ook nog eens met de leuke hond kon knuffelen.

Over welke periode zijn jullie weer gaan schrijven en wanneer is de knoop doorgehakt dat dit het ging worden?
Na de tweede plaat zijn we best snel weer begonnen met schrijven. Ik heb nog in een huis in de Ardennen gezeten, maar het schrijven ging niet zo snel als voorheen. Je zit als band midden in een hele hectische periode vol tours en dingen die moeten gebeuren, en dan zit er heel veel druk achter als je direct een nieuwe plaat moet maken. Ik had dan ook het gevoel dat als we even gas terug zouden nemen de volgende plaat beter zou gaan worden dan op deze manier. En het schrijven ging inderdaad beter toen ik met andere dingen zoals de studio bezig was. Inspiratie kwam dan op momenten dat je echt heel veel zin hebt om te gaan schrijven en zo ging het schrijfproces ook sneller. In de zomer van 2014 huurden we een huis in Den Haag met een deel van de band om een groot gedeelte van de plaat af te schrijven. Uiteindelijk hadden we zoveel demo’s dat we een album konden maken.

Hoe dachten jullie over de reacties die volgden op de mysterieuze spoilers voordat bekend werd dat jullie terugkwamen?

Supervet, een jaar of twee is er niks naar buiten gekomen van onze kant en toch waren er veel reacties. Al heb ik me daar nooit druk om gemaakt, de muziek komt vanzelf terecht bij mensen die het vet vinden en die mensen blijven ook luisteren. Op een gegeven moment dacht ongeveer 50% dat we echt uit elkaar gingen, maar ons doel was ook om verwarring te kweken om zo langzaam te kunnen opbouwen tot we vertelden dat we echt een nieuw album hadden. Het allermooiste was om te zien dat alles echt reacties en emoties losmaakten bij mensen, zelfs na al die tijd.

Toen begon de crowdfunding campagne. Hebben jullie ooit getwijfeld of de 20.000 wel gehaald ging worden en was er een backup plan?
Jazeker. We dachten eerst ook dat we minder nodig zouden hebben, tot we gingen kijken naar alle kosten die er nog afgetrokken moesten worden, zoals kosten van Indiegogo zelf en verzendkosten. Als we veel minder zouden binnenhalen zouden we niet een plaat kunnen maken die minstens even goed zou worden als de vorige platen en dat wilden we niet, dus het was alles of niets. Maar het was vooral erg spannend en we hadden nog geen duidelijk backup plan.

Op het maken van het album na, wat was de leukste perk om te maken/uit te voeren?
Het fotoboek vond ik heel goed gelukt, voor onszelf was het heel cool om een chronologisch verhaal te zien van alles wat we hadden meegemaakt. De covers vond ik ook heel vet en de huiskamershow was ook heel leuk om te doen.

Hoe verliep het opnameproces van het album?
De drums hadden we op het laatste moment verplaatst naar de Trypoul studio in Brabant, omdat hier de akoestiek heel goed is, wat voor drums heel belangrijk is. Verder hadden we 2 maanden gepland om alles af te krijgen voor het album gemixt ging worden in Amerika, maar uiteindelijk zijn we 2 weken uitgelopen. Je bent toch iets meer perfectionistisch als je met je eigen werk bezig bent. Het uitlopen zorgde ook redelijk voor wat stress. Er zijn momenten waarop je bang bent dat je niet het niveau gaat halen van de vorige twee platen. Maar over het algemeen kunnen we wel heel tevreden zijn over hoe het ging.

Welke nummers van het album springen er voor jou uit?
Die heb ik niet, omdat het zou betekenen dat sommige nummers beter zijn dan anderen. Voor mij zit in elk nummer een stukje van mezelf, dus kan ik geen favoriet nummer kiezen, net als met de eerste twee platen.

Wat kunnen fans verwachten van de releaseshow en wat verwachten jullie er zelf van?
Ik verwacht dat het een heel bizar en spannend gevoel gaat zijn om er weer te staan, omdat ikzelf al 2 jaar niet op het podium heb gestaan. Qua nummers zullen we van elke plaat veel spelen. Het wordt echt een speciale avond.

Behalve de shows in het najaar, wat kunnen fans verwachten van Destine?
Dat is voor ons ook nog niet helemaal duidelijk, omdat het nog even duurt. Het kan variëren van een nieuwe plaat tot nieuwe tours, afhankelijk van wat er op het pad komt.

Is het de bedoeling dat ooit de focus weer 100% op Destine te leggen of zal dit gecombineerd gaan met andere projecten in de toekomst? Hoe zal dit de band beïnvloeden?
In theorie zou het kunnen, maar de vraag is of het nodig zou zijn. Ik kan niet bedenken dat we bepaalde dingen niet kunnen doen door andere projecten. Het opnemen van deze plaat is precies gegaan zoals het zou moeten zijn. Ik denk dat het heel goed kan dat alles rondom Destine juist sneller gaat met afwisseling, zoals het schrijven van deze plaat. Als bepaalde dingen ervoor zorgen dat we dingen met Destine niet kunnen doen moeten we verder kijken, maar dit zijn we nog niet tegengekomen. Het belangrijkste van Destine is dat zoveel mogelijk mensen de muziek te horen krijgen.

Interview door Tamara Hoppenbrouwers

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding