Blur – The Magic Whip

Blur – The Magic Whip

Zo veel verschillende projecten en zo veel geruchten. Damon Albarn heeft zijn musicals, Gorillaz en Everyday Robots, Graham Coxon heeft zijn verzameling soloalbums. Het is dus niet gek dat de twee sceptisch waren wat betreft het uitbrengen van het nieuwe album van Blur. Toch heeft het viertal de tijd gevonden om de spontane opnamesessie uit 2012 af te maken en is na al die jaren van onzekerheid, twijfel en wantrouwen The Magic Whip eindelijk daar.

Met de verschillende projecten van frontman Albarn zijn overlappingen met Blur onvermijdelijk. Zo heeft dit achtste album van de formatie songs die doen denken aan de hoogtij dagen van de Britpop, waaronder de album opener “Lonesome Street” en “Ong Ong”, maar staan er ook songs op zoals “Ice Cream Man” en “New World Towers”, die raakvlakken hebben met Albarn’s Everyday Robots en Gorillaz. Dit komt voornamelijk door de keyboard partijen die in deze songs de overhand hebben. Verder is het nummer “Ghost Ship” opvallend omdat deze in een totaal andere categorie valt: Lounge-Jazz.

De opnames voor The Magic Whip hebben in Hong Kong plaats gevonden, nadat een festival in Japan had afgezegd. Hierdoor zijn de teksten minder geïnspireerd door het Britse huis-tuin-en-keuken wezen, maar meer door het verre oosten. Zo is de tekst van “Pyongyang” daadwerkelijk in Noord Korea geschreven en gaat “Thought I Was a Spaceman” over de culturele verschillen tussen Hong Kong en de Britse buitenwijken.

Dat er muzikale uitschieters op de plaat staan spreekt voor zich, maar het nummer wat er met kop en schouders boven uit steekt is “My Terracotta Heart”. In dit nummer wordt de gereanimeerde vriendschap van Graham Coxon en Damon Albarn gevierd. Deze verzoening is heeft niet alleen als resultaat gehad dat Coxon momenten van leadzang heeft, maar ook dat bassist Alex James, met zijn soepele en charmante basloopjes, en drummer David Rowntree, met  strakke ritmes, duidelijk opgelucht en tevreden klinken.

Beoordeling: 8,5

Er is veel gebeurd tussen Think Tank (2003) en The Magic Whip. Nog meer tussen Leisure (1991) en het heden. Het is dus niet alleen hart verwarmend om te horen dat het Britse viertal weer terug is, maar ook euforie wekkend om te merken dat het album, met de emotionele teksten en muzikale hoogstandjes, een fantastische come-back is.

Releasedatum: 27 april 2015
Label: Parlophone Records
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:

  1. Lonesome Street1424345066.blurhoes
  2. New World Towers
  3. Go Out
  4. Ice Cream Man
  5. Thought I Was A Spaceman
  6. I Broadcast
  7. My Terracotta Heart
  8. There Are Too Many Of Us
  9. Ghost Ship
  10. Pyongyang
  11. Ong Ong
  12. Mirrorball
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding