The Prodigy – The Day Is My Enemy

The Prodigy – The Day Is My Enemy

Sommige bands doen er langer over dan anderen, om een nieuw album uit te brengen. Zo besluit Radiohead, vier jaar na hun laatste album, maar eens een keer de studio in te kruipen. Meer recent is daar Modest Mouse, die voor het eerst in acht jaar weer nieuwe plaat komen. Ook The Prodigy valt in deze categorie, met gemiddeld zes jaar tussen de studioalbums na hun doorbraak in 1997. Het is nu de vraag of The Day is My Enemy het wachten waard is.

Openings- en titeltrack van het album geeft een bijna filmische sfeer, welke in o.a. “Wild Frontier” en “Beyond the Deathray” op de plaat terug komt. Dit zorgt dat de plaat een mooi geheel wordt. Naast het filmische is het album vooral agressief. Om maar een greep te doen uit de collectie van nummers waarop het trio na zes jaar weer tanden laat zien: “Nasty”, “Wall of Death” en “Ibiza”. Laatst genoemde bevat een fantastische chemie tussen The Prodigy en featured artist Sleaford Mods.

Op een album met veertien songs, wordt het echter helaas toch veel van het zelfde. Daarbij is The Day Is My Enemy niet echt vernieuwend. Toch zijn de nummers onderling verschillend. Zo komen er verschillende soorten van elektronische muziek terug op de plaat: Drum ’n Bass, Techno, Breakbeat, Dance-rock en bij tintjes van Dubstep. Daarnaast zitten de beats, in combinatie met de verschillende geluidseffecten, fantastisch in elkaar. Zo zou het nummer “Destroy” wel eens een hit kunnen zijn, zoals “Omen” dat was in 2009.

De vocalen op The Day is My Enemy is af en toe nog al twijfelachtig. Zo werken deze in “Rok-Weiler”, “Ibiza” en “Medicine” goed samen met de ritmes en geven ze de agressieve sfeer die perfect bij de nummers past. Ook “Rhythm Bomb”, welke is gemaakt in samenwerking met Flux Pavilion, krijgen door de vocalen van Jomanda een pakkende tint, zonder het boze te verliezen. In tracks als “Rebel Radio” werkt het echter flink tegen.

Beoordeling: 6,5

The Day is My Enemy blijft helaas niet de hele rit lang interessant. Toch was de plaat was het wachten waard, omdat The Prodigy een veel betekenende act is voor de EDM scene, maar vooral omdat er een collectie aan meeslepende en agressieve songs op de plaat staat, die volgens de band “De onderbuik van het stedelijke nachtleven omschrijven”, dus waar je gewoon lekker op mee kan raggen.

Releasedatum: 30 maart 2015
Label: Cooking Vinyl
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:The Day Is My Enemy - 450

  1. The Day is My Enemy
  2. Nasty
  3. Rebel Radio
  4. Ibiza feat. Sleaford Mods
  5. Destroy
  6. Wild Frontier
  7. Rok-Weiler
  8. Beyond the Deathray
  9. Rhythm Bomb feat. Flux Pavilion
  10. Roadblox
  11. Get Your Fight On
  12. Medicine
  13. Invisible Sun
  14. Wall Of Death
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding