James Bay – Chaos And The Calm

James Bay – Chaos And The Calm

Begin 2015 was DutchScene aanwezig bij de eerste show van James Bay in Nederland tijdens Eurosonic. Het bleek een groot succes waarna het wachten op zijn debuutplaat was begonnen. Gisteren was het dan eindelijk zover. Chaos and the Calm werd in de schappen gelegd van de plaatselijke platenboer. Of het ook ècht het wachten waard was kan je hieronder lezen.

De uit Engeland afkomstige James Bay is druk bezig met het opbouwen van zijn muzikale carrière. Nadat “Hold Back The River” een enorme hit werd is hij eigenlijk al geen onbekende meer. Na drie EP’s te hebben uitgebracht werd het dan ook tijd voor een compleet album. Met een aantal nummers in een full-band jasje afkomstig van zijn EP’s staan er ook een aantal nieuwe nummers op. Onlangs ontving de singer-songwriter de Critics’ Choice Award tijdens de uitreiking van de Brit Awards. Absoluut geen verkeerde prijs voor de relatief korte tijd dat Bay aan de weg timmert. De 24-jarige zanger, met zijn hoed en lange haren als handelsmerk, maakt een combinatie van indie-pop rock met een soul randje. Ook zitten er lichte bluesy kenmerken in verwerkt.  In gezelschap van Grammy-award winnaar en producer Jacquire King werd de plaat in het Amerikaanse Nashville opgenomen.

Het geheel wordt afgetrapt met “Craving”. Opvallend is dat er gelijk een complete band bij aan te pas komt. Op de EP’s lag de nadruk vooral op het akoestische aspect. Het nummer ligt heerlijk in het gehoor en de uptempo feel en het verrekte catchy refrein zorgen voor een sterke opening. Daarna is het tijd voor de grootste hit tot nu toe en dat is natuurlijk “Hold Back The River”. Vooral de opbouw van het nummer is een positief punt. “Let It Go” is de eerste ballade waarbij we de beste man solo met zijn gitaar horen. Mooie melodielijnen in de zang en de perfecte gitaarsound zorgen ervoor dat een klein nummer toch groots kan zijn. Met “Best Fake Smile” laat James Bay een compleet andere kant van hemzelf horen. De veel meer rock georiënteerde track zorgt voor een compleet andere emotie waardoor je bijna niet stil kan blijven zitten.

“Scars” is het nummer over zijn vriendin waar Bay een tweetal jaren aan heeft gewerkt. Wederom komt de goed werkende opbouw van klein naar groot naar voren. Vooral in dit nummer horen we het rauwe randje wat zorgt voor kippenvel in combinatie met het onwijs doeltreffende gitaar spel. Geen overkill aan noten, maar mooie dynamische partijen wat zorgt voor de basis in vele nummers. Met “Get Out While You Can” neigt de style richting die van Bruce Springsteen. Er wordt besloten met twee kleinere liedjes. “Need The Sun To Break” en het voornamelijk akoestische “Incomplete” laten de kenmerkende manier horen waarop we met James Bay hebben kennis gemaakt op zijn eerste EP The Dark Of The Morning. Akoestisch en zichzelf begeleidend houdt hij zichzelf ook ijzersterk op de been.

Beoordeling: 9

Regelmatig valt er ook een soort van jaloezie of kritische noot te bespeuren op het internet. Er wordt dan gezegd dat James Bay een veredelde X-Factor winnaar is met een perfect productie team om zich heen. Inderdaad het plaatje klopt en de liedjes blijven binnen lijntjes. Maar moet je dan negatief worden? Absoluut niet. James Bay beschikt over een dijk van een stem en met zijn band zorgt hij voor de voortreffelijke afwisseling tussen klein en groot en tussen scheuren en rust. Veel dynamiek en doordachte arrangementen zorgen voor een glimlach van begin tot eind. In januari leek het al vast te staan, maar nu is het helemaal duidelijk. We hebben het niet over een eendagsvlieg, maar over een groots artiest die niets meer dan louter lof verdiend.

Releasedatum: 23-03-2015
Label: Republic Records
Verkrijgbaar via: Bol.com en Itunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding