Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit

Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit

Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit. Een plaat met een onnodig lange titel, maar als er over nagedacht gaat worden wakkert het wel de nodige nieuwsgierigheid aan. Soms is het verstandig om even de tijd te nemen om over verschillende zaken na te denken, maar het uitrusten, zitten en lui zijn is soms veel lekkerder. Dit is dan ook precies wat we op de debuutplaat van Courtney Barnett terug horen.

Allereerst het zitten en nadenken. De teksten van Courtney zijn vooral erg observerend, gelukkig laat ze wel weten wat ze er allemaal van vindt. “Put me on a pedestal and I’ll only disappoint you” zingt ze in de track “Pedestrian at Best”, gevolgd door sarcastische opmerkingen over haar eigen prestaties. Een ander voorbeeld is haar scepsis tegenover zaken als biologische groente en wat verder vandaag de dag belangrijk is in “Dead Fox”. Door dit heerlijke sarcasme met een vleugje zwartgalligheid ze laat zien dat Barnett niet alleen maar zit en toekijkt, maar ook kritisch blijft.

Dan is er het soms gewoon zitten. Enerzijds leidt dit naar album-opvullers zoals “Aqua Profunda!”. Anderzijds levert het heerlijk ontspannen songs op a la “Kim’s Caravan” en “Small Poppies” met dromerige, ietwat provocerende, maar bovenal fantastische teksten zoals iemand neersteken met een kleerhanger, of het beweren dat  Jezus een vrouw was. Per slot van rekening kunnen de meest interessante gedachten boven drijven als er tijd wordt genomen om even nergens over na te denken.

De stijl die Barnett op haar album toe past is uiterst vermakelijk. De songs bevatten pakkende rock-riffjes, sterke baslijnen en bovendien heeft Courtney een charmant stemgeluid. De manier van zingen die Barnett er op na laat, is vooral erg verhalend en deels gesproken. Dit past echter perfect bij haar manier van song writing. Hoogtepunten de plaat zijn de eerder genoemde “Small Poppies” en “Kim’s Caravan”. De tracks beginnen weliswaar zacht en minimalistisch maar bevatten een uitzonderlijk sterke opbouw waarna de psychedelische gitaarpartijen het overnemen.

Beoordeling: 8,5

Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit, maar in beide gevallen vertelt Courtney wat haar dwars zit, of welke gedachten er door haar hoofd dwalen op een manier waarop het telkens weer interessant blijft. Het kritische, melancholische, verhalende en dromerige, dragen er allemaal aan bij dat de plaat bijzonder goed is. Courtney Barnett heeft een ijzersterk debuut op de markt gebracht, waar zeker over nagedacht is en kan worden.

Releasedatum: 23 maart 2015
Label: Mom + Pop Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:Sometimes I Sit and Think and Sometimes I Just Sit

  1. Elevator Operator
  2. Pedestrian at Best
  3. An Illustration of Loneliness (Sleepless in New York)
  4. Small Poppies
  5. Depreston
  6. Aqua Profunda!
  7. Dead Fox
  8. Nobody Really Cares if You Don’t Go to the Party
  9. Debbie Downer
  10. Kim’s Caravan
  11. Boxing Day Blues
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding