La Corneille – I Was A Bird

La Corneille – I Was A Bird

Al sinds het bestaan van de entertainment op een podium gaan theater en muziek hand in hand. Monodieën en koren in een Grieks drama, middeleeuwse en vervolgens Shakespeareaanse verhalen verteld met rijm en melodie, Victoriaanse burlesk tegenover zware, duistere Victoriaanse poëzie, en ook tegenwoordig staan orkesten en bands als La Corneille in de schouwburg om theater te ondersteunen. Nu deze Utrechtse formatie zich bij theatervoorstellingen al heeft bewezen, is het de vraag of het als album net zo goed werkt.

Wat het meeste opvalt op het debuutalbum van La Corneille is het werk van toetsenist Hans Vermunt. Zijn partij wisselt piano ballades af met melodieën die doen denken aan “Fly Like an Eagle” van de Steve Miller Band en bas partijen a la The Doors. De teksten van zanger Guy Corneille bevatten thema’s rondom opgroeien, persoonlijke moeilijkheden en verschillende vormen van verdriet. Dit alles op een verhalende manier, met een prachtig en soms hartverscheurend resultaat.

De stijl van het drietal als eenheid is nogsteeds prachtig theatraal. Waar nummers als “Young Girl” beginnen met een hele beperkte begeleiding, weten de heren deze tracks op pientere wijze op te bouwen, waardoor de nummers alsnog bombastisch en groots kunnen eindigen. Invloeden vinden we terug in eerder genoemde bands als The Doors, maar tracks waaronder “The Light Brigade” en “Waster” laten ook sporen van Jazz horen. De eerste vanwege heerlijke baslijnen en interesante ritmes van drummer Daan Crone. Laatstgenoemde vanwege de knap in elkaar gezette harmonieën.

De nummers, met de constante gitaar, zang piano en drums opbouw, worden bij vlagen nogal repetitief. Hierdoor worden nummers als “Stranger Stone” en “Rose” een stuk minder interessant. Het eerder genoemde “Waster” en jaren ’70 nummer “Queen of Spades” hebben hierdoor moeite om het herhalende uit te balanceren. Ook is belangrijk om te onthouden dat, ondanks de samenhang qua lyrics en de verhalende manier van song writing, I Was a Bird geen conceptalbum is.

Beoordeling: 7

De band is zonder theatergroep een stuk minder spectaculair, dan verwacht. Toch heeft La Corneille enorm veel potentie. Dit Utrechtse trio weet hoe ze op indrukwekkende wijze nummers op kunnen bouwen, zowel wat betreft dynamieken als wat betreft de individuele partijen. I was a Bird is een stijlvol album wat het als plaat redelijk doet, maar in de schouwburg ongetwijfeld een flinke indruk achter zal laten.

Releasedatum: 20 maart 2015
Label: Kraai Records/ M.A.R.S. Wordwide
Verkrijgbaar via: bol.com


Tracklist:032015_La_Corneille_I_Was_A_Bird

  1. Bird
  2. Waster
  3. Young Girl
  4. Fool
  5. Stranger Stone
  6. The Light Brigade
  7. Rose
  8. Queen of Spades
  9. Melissa
  10. Sure
  11. Follow Your Feet
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding