Awolnation – Run

Awolnation – Run

Mensen die graag naar ESPN, sport bloopers of actiefilms kijken, kunnen sinds 2010 niet meer om deze groep uit Los Angeles heen. Als er iemand onderuit gaat, als de mogelijkheid bestaat dat iemand gewond raakt of als er explosies en gevaar dreigen lijkt de song “Sail” van AWOLNATION de enige mogelijke soundtrack. Daar lijkt verandering in te komen. Onlangs was de groep onder leiding van Aaron Bruno namelijk onderdeel van de soundtrack van 50 Shades of Grey. Of deze verandering van filmgenre ook een verandering in muziekstijl betekent, zal de nieuwe plaat ons leren.

De opener en titeltrack van het album is een nummer waarin de band meteen weer wat tanden laat zien. Hoewel de typerende schreeuwerige stem van Bruno in dit nummer nauwelijks te horen is, is de track met de elektronische baslijnen, sterke opbouw en een zware gitaar en synthesizer combinatie een hele pakkende opener. Ook de tracks “KOOKSEVERYWHERE!!!!” en “Dreamers” zijn heerlijk assertief en actiefilm waardig. Tevens wordt er in tracks als “Like People, Like Plastic” fijn geëxperimenteerd met effecten en het elektronisch maken van vocalen.

Er staan weliswaar zulke soundtrack waardige songs op de plaat, maar het grootste deel van Run bestaat uit softere, langzamere songs zoals “Fat Face” en “Headrest For My Soul”. Deze tracks vallen echter vies tegen. De teksten stellen niet veel voor, in de gitaarpartijen zit weinig variatie en het geheel wordt bij elkaar gehouden door strijkers uit een synthesizer. Dat Awolnation wel weet hoe zo een nummer in elkaar gezet moet worden, wordt bewezen in “I Am”. Het eerste couplet is op de eerder omschreven manier in elkaar gezet, maar het strakke spel rond de refreinen en het toevoegen van meer lagen maakt het nummer tot een geslaagde ballade.

Als Run in vergelijking wordt gebracht met het debuutalbum Megalithic Symphony valt op dat de band bewust een softere, ietwat meer melancholische stijl heeft opgepakt. Nummers als “Hollow Moon (Bad Wolf)” en “Woman Woman” laten wel raakvlakken horen met voorgaand werk, maar over de rest van de plaat klinkt het alsof de band hun “Sail” imago van zich af wil schudden. Dat is een begrijpelijke keuze, maar door een album te op te vullen met langzaam voortkabbelende pop liedjes is niet de manier die bij Awolnation past.

Beoordeling: 6.5

Eerlijk gezegd kan de groep beter agressieve songs schrijven voor onschuldige actiefilms, dan softere songs spelen om als soundtrack te dienen voor 50 Shades of Grey en daarmee daadwerkelijk huislijk geweld promoten. Wat betreft de muziek: er staan pakkende en fijne songs op Run en sommige experimenten op de plaat zijn geslaagd, maar de stijlwisseling ligt nogal ongemakkelijk. Waar Aaron Bruno zich eerder op uitmuntende wijze heeft weten te bewijzen met de combinatie van assertief en vrolijk, leent zijn stem en manier van liedjes schrijven zich een stuk minder voor de softere songs.

Releasedatum: 17 maart 2015
Label: Red Bull Records
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:Run cover

  1. Run
  2. Fat Face
  3. Hollow Moon (Bad Wolf)
  4. Jailbreak
  5. KOOKSEVERYWHERE!!!!
  6. I Am
  7. Headrest for My Soul
  8. Dreamers
  9. Windows
  10. Holy Roller
  11. Woman Woman
  12. Lie Love Lie Love
  13. Like People, Like Plastic
  14. Drinking Lightning

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding