Satellite Stories – Vagabonds

Satellite Stories – Vagabonds

Veel nieuwe muziek in een korte tijd, tal van tournees en dat zonder echt te weten waar mee bezig te zijn. Dit blijkt de strategie van Satellite Stories te zijn. Twee jaar en vijf maanden na het uitbrengen van het debuutalbum, hebben de jongens nu in totaal drie albums op zak, verschillende tours door Europa achter de rug en bescheiden hitjes op hun naam. Dat kan het resultaat zijn van verstand op nul, blik op oneindig, en spelen.

De vier Finnen hebben de reputatie vrolijke liedjes te schrijven a la Two Door Cinema Club. Dit is een stuk minder geworden. Songs als “Herione” laten eerder raakvlakken met bands als Foster The People of The Naked and Famous horen. Dit is voornamelijk te horen aan de gitaarpartij. In plaats van vrolijke gitaarloopjes laat gitarist Marko Heikkinen eerder een interessante verzameling bijzondere akkoorden horen. Ook drummer Olli-Pekka Ervasti heeft zijn aanpak veranderd naar een veel meer bescheiden stijl. Zanger Esa Mankinen focust zich voor Vagabonds niet alleen op de pakkende melodieën, maar ook op het toevoegen van een hoop elektronica. Dit allemaal zorgt er voor dat het album mooi afgewerkt en goed doordacht klinkt.

Deze lichte verandering qua stijl is heel subtiel gedaan. De stuiterende indie-pop is weliswaar wat minder prominent aanwezig, maar de songs zijn hierdoor niet minder vrolijk en dansbaar. Voor het nummer “Painted Arms” heeft het viertal bijvoorbeeld een funky bas loopje en salsa-achtig ritme ingezet, in de “Polarized” doen de geluidjes en effectjes in de achtergrond denken aan de tropen en komen er op Vagabonds verschillende keren trompetten en charmante toevoegingen uit een effectendoosje tevoorschijn. Verder is afsluiter “With You” een pareltje van een ballade in samenwerking met Claire van de band Young Romance.

De trucjes op Vagabonds zijn soms echter uit de categorie “beter goed gejat, dan slecht verzonnen”. Het fluitje in “Campus” is namelijk op een hele radiovriendelijke manier met de drums en gitaren gecombineerd, zoals dat al veel vaker is gedaan. Daarbij is het transponeren van het laatste refreintje, zoals dat gebeurt in “Heartbeat”, één van de oudste trucjes uit het boekje. Maar ondanks dat is het plaatje als geheel netjes in elkaar gezet. Nu het viertal weet waar ze mee bezig zijn klinken de songs een stuk beter afgewerkt en vertrouwd.

Beoordeling: 8

Stiekem hopen we de dansbare en vrolijke muziek van Satellite Stories komende zomer weer over de Nederlandse festivalweide zal galmen. De Finnen blijven lekker doen waar ze mee bezig zijn: vrolijke, zonnige en dansbare liedjes spelen. Nu daadwerkelijk met kennis van zaken en verstand van hoe te werk te gaan. Satellite Stories is gegroeid, en hoe.

Releasedatum: 6 maart 2015
Label: XYZ Berlin Music
Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes


Tracklist:satellite-stories-vagabond

  1. Vagabonds
  2. Heartbeat
  3. Polarized
  4. Campus
  5. Heroine
  6. When Love Became
  7. Painted Arms
  8. Round and Round
  9. Same Sun
  10. The Trap
  11. With You
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding