Imagine Dragons – Smoke + Mirrors

Imagine Dragons – Smoke + Mirrors

Na de enorme wereldtournees en het succesvolle debuutalbum kan iedereen het over een zijn: Imagine Dragons is de belichaming van hedendaagse popmuziek. Dit door de formule van een pakkend pop-, indie-, of folkliedje met eventueel wat rock invloeden en elektronica in de achtergrond. Met zo een breed aanbod is het op het eerste gezicht voor velen een interessant bandje, maar of dat onder de oppervlakte nog steeds zo is valt nog in twijfel te trekken.

De rode lijn van Smoke + Mirrors bestaat uit samengevlochten popclichés. In diverse nummers op de plaat is van te voren al te horen, waar de tracks naartoe gaan. Zo krijgt de luisteraar op dit tweede album veel voorspelbare akkoordprogressies, voorspelbare dynamieken en, zowel in melodie als in de tekst, een voorspelbare leadzang voorgeschoteld. Hier door zijn onder andere de titeltrack en het nummer “It Comes Back To You” ronduit saai te noemen. Daarbij lijkt de band het moeilijk te vinden om een nummer zonder geklap te maken.

Opvallend is hoe de voorspelbare popclichés verwerkt worden. Op het debuut Night Visions was al niet bekend onder welk genre we de band uit Las Vegas moeten scharen, op album nummer twee komen we er nog niet uit. Zo bestaat “I Bet My Life” uit een combinatie van folk en gospel, klinkt “I’m So Sorry” als een pakkende rock-track, bevat “Shots” vermakelijke disco invloeden en komen er diverse Afrikaanse en Midden-Oosterse invloeden terug op het album. Allemaal stijlen die vandaag de dag veel in populariteit winnen. Toch vinden we achter dit palet van genres toch weer dezelfde saaie pop opbouw die we van het viertal verwachtten.

Desalniettemin zijn er ook interessante toevoegingen aan het album. Hoe corny en voorspelbaar sommige tracks ook kunnen zijn, het zijn wel charmante en pakkende songs. De veelgebruikte melodieën zijn natuurlijk veelgebruikt voor een reden: omdat ze aanslaan. Hoogtepuntje van het album is het ietwat duistere “Gold”. Het einde is wat rommelig maar de track zelf, met de koren op de achtergrond en het meeslepende ritme, is een van de betere op het album.

Beoordeling: 5

Dat Imagine Dragons veel genres weet toe te passen, betekent nog niet dat ze hier door ook goede tracks schrijven. Sommige deuntjes en ritmes mogen de aandacht vast weten te houden, maar na wat doorgronding horen waar Imagine Dragons voor staat: oninteressante pop in verschillende jasjes. Ook op Smoke + Mirrors is Imagine Dragons de belichaming van hedendaagse popmuziek.

Releasedatum: 17 februari 2015

Label: Interscope Records

Verkrijgbaar via: iTunes


Tracklist:Smoke_and_Mirrors_album_cover

  1. Shots
  2. Gold
  3. Smoke and Mirrors
  4. I’m So Sorry
  5. I Bet My Life
  6. Polaroid
  7. Friction
  8. It Comes Back To You
  9. Dream
  10. Trouble
  11. Summer
  12. Hopeless Opus
  13. The Fall
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding