Kodaline – Coming Up For Air

Kodaline – Coming Up For Air

De Ierse band Kodaline houdt de vaart er in. Zo heeft hun debuutalbum; In a Perfect World, ze via pakkende pop-folk liedjes, verschillende club-tours en festivals richting de faam geleid. Na zo een succesvol debuut staat het viertal voor een splitsing en zullen de jongens moeten kiezen: Blijven ze op de veilige weg die ze tot nu toe hebben afgelegd, of nemen ze de minder voor de hand liggende route waardoor ze de kans krijgen nieuwe dingen uit te proberen?

De lads uit Dublin lijken op zoek te zijn naar welke richting ze nu daadwerkelijk uit willen. Hierdoor hebben ze alle mogelijke opties onderzocht. Eén van de paden die ze op kunnen, is die waarmee ze met hun debuut hun succes boekten. De folk-achtige tracks zoals “Unclear” bevatten ontspannende gitaren in de achtergrond, vergezeld door de prachtige stem van Steve Garrigan. Voor sommige tracks slaan de heren af in de richting van de EDM. Zo heeft opener “Honest” dance-achtige drums en zitten er behoorlijk wat elektronische invloeden en effecten in het fenomenale “Lost”. Daar tegenover ligt de weg richting stadiumrock. Zo heeft “Human Again” een sound die aan the Killers doen denken en bevat “Play The Game” een pakkende gitaarriff.

Dat stilistisch de Ieren op een kruispunt van staan is dus goed te horen op de plaat. Uiteraard het is lastig om met deze keuzestress om te gaan, toch spelen de jongens het voor elkaar. De verschillende bandleden gaan simpelweg verschillende richtingen in om samen tot een succesvolle mix te komen. Drummer Vinny May jr. slaat de weg van dance en EDM in terwijl bassist Jason en gitarist Mark wisselen tussen de folk- en rockroute. Ondertussen bewandelt Steve de weg van pakkende pop. Als deze wegen zich op de track “Coming Alive” weer kruisen horen we de ideale Kodaline sound.

Af en toe heeft de band de neiging te misleiden. “Honest” begint bijvoorbeeld met een kalme piano, maar al snel wordt deze beperkte bezitting ingeruild voor een mooi vol geluid met orkesten, de volledige band en perfecte harmonieën. Dat slim gebruik van dynamieken veel voor een song kan betekenen wordt op deze plaat bewezen. Zo hebben alle nummers op Coming Up For Air een hele sterke opbouw met een duidelijke climax. Door het toevoegen van extra lagen, soms alleen een extra akoestisch gitaartje, soms een volledig koor of orkest, krijgen alle nummers tegen het einde aan een epische ontknoping. Een groot minpunt is wel dat de slimme opbouw van het album, dus een logische volgorde van de tracks, achterwege is gelaten.

Beoordeling: 7.5

Wat de heren voor hun tweede album hebben gedaan, is slim aangepakt. Zo hebben ze geëxperimenteerd met nieuwe keuzemogelijkheden, zonder de huidige fans en hun stijl op In a Perfect World uit het oog te verliezen. Wat betreft de route die Kodaline besluit te nemen, hopen we stiekem dat ze rond dit kruispunt blijven hangen en folk, rock, dance en pop op een zelfde heerlijke wijze blijven combineren.

Releasedatum: 9 februari 2015
Label: Sony Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Tracklist:albumcover Kodaline Coming Up For Air

 1. Honest
 2. The One
 3. Autopilot
 4. Human Again
 5. Unclear
 6. Coming Alive
 7. Lost
 8. Ready
 9. Better
 10. Everything Works Out In The End
 11. Play The Game
 12. Love Will Set You Free
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding