LIGHTS in Melkweg

LIGHTS


LIGHTS in Melkweg

Het is alweer twee en een half jaar geleden sinds de Canadese synth-pop zangeres LIGHTS voet zette op Nederlandse bodem. Maar nu, met haar nieuwe album Little Machines, op zak, besluit de zangeres terug te keren, en wel in ons hoofdstadje Amsterdam. Terwijl iedereen buiten bevriest in de koude februarilucht, verspreid de zangeres binnen in de Oude Zaal van de Melkweg warmte met haar muziek.

Bij binnenkomst wordt de zaal gevuld door de Nederlandse DJ Knight One, die de aandacht van de Canadese zangeres trok door een succesvolle remix te maken van haar nummer “Up We Go”. Zijn set van een uur, bestaande uit verschillende mixes van disconummers, voelt aan als een simpel achtergrondmuziekje en lijkt voor de meesten in het publiek net iets te lang te duren.

Na een uurtje van de DJ-set wordt het podium enorm snel omgebouwd om plaats te maken voor de Amerikaanse alternatieve zangeres K.Flay. De zangeres zorgt, samen met haar drummer, voor een korte set bestaande uit een collectie van stijlen. We horen K.Flay een combinatie maken van rap, electronica, rock, indie, van alles een beetje. De indie pop hip hop songs van de zangeres zorgen af en toe voor knallende, maar ook erg laid back, chille momenten, zoals het nummer “Can’t Sleep”. De unieke en ruwe stem van de zangeres zorgt voor een interessant, scherp randje aan de muziek. Helaas is de stem van de zangeres niet op alle momenten goed te horen, waardoor haar teksten vooral in de eerste helft van haar set onverstaanbaar zijn. Aan het publiek te zien lijken de meningen over haar ook erg uit de hand te lopen. Hoewel enkelingen helemaal met de zangeres meegaan en alle teksten mee kunnen zingen, hebben velen een lichte afkeer voor de aparte stijl en stage persoonlijkheid van de zangeres. Hoogtepunten van haar set zijn de uitvoeringen van “Can’t Sleep” en “Make Me Fade”.

Het valt dan ook niet te betwijfelen dat de hele zaal gekomen is voor de hoofdact van vanavond, de Canadese schoonheid LIGHTS. Sinds haar laatste bezoek heeft ze haar repertoire aangevuld met het album Little Machines, een collectie vol nieuwe electro-popnummers. Dat haar muziek erg varieert van rustig en gevoelig naar energiek en opwekkend merken we al meteen vanaf het begin van haar set. Zodra de zangeres, met haar achtergrondband – verschuild achter stellages van diverse synthesizers en andere elektronische instrumenten – het podium betreedt, begint ze aan een korte, rustige intro die direct opgevolgd wordt door de energieke track “Muscle Memory”. Tijdens haar set speelt LIGHTS op twee nummers na alle tracks van haar nieuwste album, aangevuld met enkele knallers van Siberia. Veel ruimte voor oudere tracks is er helaas niet – met als enige uitzonderingen “The Last Thing On Your Mind” en “My Boots”.

_DSC8388 as Smart Object-1 960x640 ds

Opvallend is dat haar nummers live een hele nieuwe beleving met zich meedragen in vergelijking tot de albumversies van de nummers. Door de live instrumentatie – echte drums, echte gitaren, echte synthesizers, weinig backing tracks – en de geweldige vocalen merk je hoe goed LIGHTS haar eigen nummers onder controle heeft. Maar ook tussen de nummers door heeft LIGHTS alles helemaal in haar hand. Met haar oprechte persoonlijkheid maakt ze gemakkelijk contact met het publiek, terwijl ze slipjes en tekeningen van fans in ontvangst neemt.

Halverwege haar set, vlak na de heftige rock-afsluiting van “The Last Thing On Your Mind”, neemt de zangeres ook tijd voor rustige, intieme nummers. Tijdens haar uitvoering van “Portal” lopen de rillingen over ieders lijf en de gevoelige pianoversie van “Don’t Go Home Without Me” wordt niet afgesloten zonder dat er hier en daar een traantje weggepinkt wordt. Dat haar muziek bestaat uit veel variatie wordt weer bevestigd in de laatste helft van haar set. Tijdens nummers als “Banner” en “Same Sea” kan ze de hele zaal mee laten zingen, bewegen en springen. De hele set van meer dan een uur wordt afgesloten met een toegift bestaande uit de populaire single “Up We Go” en “Oil And Water”, waarna we terug kunnen kijken op een geweldig optreden. Na twee twijfelachtige voorprogramma’s valt er weinig aan te merken op de vlekkeloze show vol frisse pop en emotionele electro rock. Nederland is klaar voor meer.

Fotogalerij

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding