Periphery – Juggernaut

Periphery – Juggernaut

Het duurde even, maar binnenkort komt Juggernaut van Periphery dan eindelijk uit als een dubbelalbum. Wat jaren terug oorspronkelijk een plaat met de verlengde versies van Periphery’s doorbraaknummers “Icarus Lives” en “Jetpacks was Yes” moest worden, werd uiteindelijk een dubbelalbum bestaande uit de albums Juggernaut Alpha en Juggernaut Omega. Het album vertelt een verhaal over hoe een persoon zijn leven doorloopt volgens drummer Matt Halpern. Alpha gaat over het achtergrondverhaal van de hoofdpersoon en Omega gaat over wat hij meemaakt, aldus de drummer van de metalband.

Voordat werd besloten dat het een dubbelalbum zou worden, was er ook nog het plan het vlak na het album Periphery II Juggernauts uit te laten komen en de twee te beschouwen als een dubbelalbum. Dat idee werd overduidelijk ook van de tafel geveegd en de nummers die op de plaat zouden komen, staan op de EP Clear die vorig jaar werd uitgebracht.

Het eerste deel van het dubbelalbum heet Alpha. Dat trapt voor Periphery standaarden kalmpjes af met een rustig nummer, “A Black Minute”. Het nummer introduceert zich met een kalm tokkeltje op een gitaar en een net zo kalme drum. Een groot contrast wordt getrokken zodra het album zich voortzet met “MK Ultra”: een veel zwaarder nummer.

Dat Periphery ook diepere nummers kan schrijven laten ze horen in de vorm van “Heavy Hearts”. Een van de hoogtepunten van dit eerste deel van het album. Het andere hoogtepunt is de titelsong “Alpha”. Het nummer begint erg vreemd. Toen het mij voor het eerst ter ore kwam, dacht ik dat het een veredeld liftmuziekje was. Gelukkig duurt dit stuk niet te lang en laat  Periphery horen wat ze allemaal te bieden hebben.

Alpha haalt een erg hoog niveau met haar nummers. Elk nummer onderscheidt zich muzikaal op een positieve manier. En met “Alpha”, “Heavy Hearts” en “The Scourge” staan er sowieso drie topnummers op. Alleen de nummers waar geen gezang aan te pas komt, zijn een mineur op het eerste album.

Helaas weet Omega niet hetzelfde niveau te bereiken. De zeven nummers zijn algemeen van een lager niveau dan op de Alpha plaat. Het album begint met Reprise, wat niet meer is dan een semiakoestische versie van “A Black Minute”, wel een kleine teleurstelling. Een valse start voor het album. Het nummer “The Bad Thing” volgt “Reprise” op, wat de valse start goed weet te maken. “Priestess” is het derde en daarmee het beste nummer van het album. De rest van het album zijn prima nummers die kenmerkend zijn voor de sound van Periphery. Alleen de titelsong valt nog tegen op dit album. “Omega” is een erg lang onsamenhangend nummer. Helaas komt dit nummer niet in de buurt bij “Alpha”.

Beoordeling 8/10

Juggernaut is een erg tof album met een paar uitstekende songs in zijn gelederen. Alpha is kwalitatief wel beter dan Omega, maar dat betekent niet dat het laatste deel een slecht album is. Integendeel zelfs, maar vergeleken met Alpha is het hem net niet.

Releasedatum: 27 januari

Label: Sumerian Records

Verkrijgbaar via: iTunes en Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding