Foo Fighters – Sonic Highways

Foo Fighters – Sonic Highways

Het getal acht staat centraal op de nieuwe plaat van Foo Fighters. Sonic Highways is namelijk hun achtste album, met acht nieuwe tracks, opgenomen in acht verschillende steden. Daarbij wordt de plaat bijgestaan door een documentaire, bestaande uit acht afleveringen. De serie en het album zouden een knipoog vormen naar de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Het concept is interessant maar de lat ligt hier door voor Grohl en zijn kompanen bijzonder hoog.

Als we de Chicago-track en albumopener, “Something From Nothing”, in kaart brengen, wordt de route die Foo Fighters hebben gekozen al snel duidelijk: de bekende snelweg naar gitaarmuziek met een toeristische route voor de lokale invloeden. De weg van Sonic Highways is voornamelijk snelweg muziek en stoere Rock die we van de heren gewend zijn. De verbazing blijft dus helaas een beetje achterwege.

Het interessante van Sonic Highways zit hem in de details en korte zij-routes. In “Something From Nothing” is dat het Disco-/ Funk-achtige synthesizer geluid, en Los Angeles Surf Rock en een heerlijk brokje Psychedelica in “Outside”. Ook is te horen dat in “What Did I Do/ God as My Witness” (Austin, TX) de grootste inspiratiebron bij de Southern –rock ligt en dat er in “In the Clear” (New Orleans, LA) Jazz- en Gospel in vloeden te vinden zijn in de vorm van koperblazers en koortjes. Opvallend is dat de stad van Grohls muzikale achtergrond, Seattle, een van de minst interessante tracks op het album heeft opgeleverd: “Subteranean”.

De songs op Sonic Highways, hoe gaaf ze ook zijn, hebben te leiden onder de Singeltjescultuur. Door het rondreizen en inspiratie op willen doen in de verschillende steden klinkt het album een beetje als los zand, zowel tekstueel als stilistisch. De teksten zijn namelijk te Last-minute geschreven om indruk te maken zoals Wasting Light dat in 2011 deed, en ware het niet voor de overkoepelende Stadionrock en het werk van de producent Butch Vig, dan had het resultaat als album niet veel meer voorgesteld.

Beoordeling: 7

Het achtste album, acht songs, acht studios, maar geen acht. De songs op album nummer acht zijn allemaal ontzettend gaaf maar de hoge lat die Foo Fighters voor zichzelf hebben gezet is niet gehaald. Het idee achter Sonic Highways is bewonderenswaardig, de uitvoering is alleen wat minder. De rechte lijn over de muzikale landkaart is vervangen door een zigzagende, maar de algemene route is het zelfde waardoor het eindpunt tegenvalt. Daarom zegt men dat de weg belangrijker is dan de bestemming.

Releasedatum: 10 November 2014

Label: RCA

Verkrijgbaar via: Bol.com en Sonichighways.foofighters.com


Tracklist:Album Artwork

  1. Something From Nothing
  2. The Feast and the Famine
  3. Congregation
  4. What Did I Do?/ God as My Witness
  5. Outside
  6. In The Clear
  7. Subterranean
  8. I am a River
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding