The Boxer Rebellion in De Oosterpoort

The Boxer Rebellion in De Oosterpoort

Terwijl de band ondertussen al aan een vijfde plaat werkt, stond er ook een uitgebreide Europese tour op het programma. Afgelopen maandag stond The Boxer Rebellion in de Groningse Oosterpoort voor een show.

Deze avond staat in het voorprogramma het Groningse MakeBelieve. Na een afwezigheid van drie jaar zijn ze op de weg terug. In de afgelopen jaren is er gewerkt aan een nieuw album en een compleet nieuwe sound. Ook is de bezetting behoorlijk veranderd en is er een toetsenist toegevoegd. De band rond zanger Joey Dussel is de hele wereld over gegaan en heeft samengewerkt met grote liedjesschrijvers van artiesten als Adele en The Manic Street Preachers.

Wat direct opvalt tijdens het optreden is de akoestische gitaar van Marvin Fockens, die hij niet meer ruilt voor een elektrische. De sound van de eerdere plaat is compleet veranderd en het pop-punk vleugje van destijds is niet meer. De band maakt nu radiovriendelijke popmuziek over hoop met groots klinkende refreinen. De nummers hebben meer dynamiek en MakeBelieve staat strak te spelen. Ook is te zien dat de band er zelf veel plezier aan beleeft. Drummer Alusein Rosier blijkt overigens een prima vervanger op de drums die mede door zijn strakke spel positief opvalt. Tijdens de nieuwe single “Follow” is de nieuwe richting goed te horen. Echter moet wel gezegd worden dat er eigenlijk geen rock randje meer aan zit en dat het optreden wel erg netjes is. Dat maakt het allemaal erg voorspelbaar. Na een set van dertig minuten waarin vooral nieuwe tracks worden gespeeld houden de heren het voor gezien en is het tijd voor de hoofdact van de avond.

Een dik half uur later stappen de mannen van The Boxer Rebellion op het podium. Ook hier valt een nieuw lid te bespeuren en dat is gitarist Andrew Smith die Todd Howe vervangt. De uit London afkomstige alternatieve rockers timmeren ondertussen al weer een jaar of dertien aan de weg. Afgelopen jaar kwam hun laatste studio album Promises uit. Ondanks het feit dat de fanbase groeiende is, is de zaal bij lange na niet uitverkocht. De band staat bekend om sfeervolle indierock met een melancholische ondertoon. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van echo effecten waarmee men een soort van soundscape creëert.

Het eerste nummer van de set deze avond is “The Gospel of Goro Adachi” waarin de bekende hoge noten van zanger Nathan Nicholson zijn te horen. Ook in “Take Me Back” is dat veelvuldig aan de orde en live komt het behoorlijk uit de verf. Daarentegen lijkt de afstemming van het geluid niet aldoor even goed. De verschillende instrumenten zijn niet goed te definiëren in de mix waardoor er een soort muur van geluid ontstaat. Dat is jammer en doet de band geen eer aan, want de heren staan juist bekend om hun sterke producties waarin ondanks de soundscapes alle instrumenten los van elkaar te horen zijn. Dan is het ook mogelijk om de genialiteit en diversiteit in  riffjes en structuren te horen.

Met “Evacuate” laat de band een meer toegankelijker geluid horen dat doet neigen naar The Killers. Ook het sterke “Diamonds” waarmee een grote hit werd gescoord wordt deze avond niet vergeten. Wat verder opvalt is dat er onderling weinig interactie op het podium is. Daardoor oogt de band niet als een eenheid en doet behoorlijk afbreuk aan het geheel. Eenieder vertolkt zijn noten op uitstekende wijze, maar het komt niet echt over op het publiek. Dat is jammer, net als de zeer matig afgestelde drumset van Piers Hewit waarbij de snaredrum meer klinkt als een omgekeerde snelkookpan. Overigens komt frontman Nathan Nicholson wel over als een sympathiek persoon tijdens de momenten dat hij contact maakt met het publiek. De meeste beweging in de zaal ontstaat bij de wat toegankelijkere nummers als “Promises”, “Spitting Fire” en “Always”. Die komen ondanks het matige geluid toch overtuigend over. De nummers waarbij de focus meer ligt op het luisteren komen helaas minder positief over. Dat ligt niet zozeer aan de band, want die staat bekend om hun doordachte muziek. Ondanks een aantal hoogtepunten blijft de bittere nasmaak toch het meest hangen deze avond.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding