Weezer – Everything Will Be Alright in the End

Weezer – Everything Will Be Alright in the End

De jongens van Weezer zijn terug. Na het uitbrengen van Hurley in 2009 en een compilatie album in 2010 waren er al blauwdrukken voor een mogelijke opvolger, die aangekondigd al een jaar later uit zou komen. Deze plannen werden echter in de koelkast gezet omdat het te veel met Hurley zou verschillenen. Met alle narigheid die daar bij kwam kijken zagen Rivers Cuomo en kompanen in januari 2014 pas hun kans schoon om de studio weer in te duiken en met Everything Will Be Alright In The End weer wat van zich te laten horen.

De sound van de band komt veel meer overeen met die van hun beginjaren, dan die van vijf jaar terug. Waar Hurley een heel brok bozer en ietwat duisterder is, is Everything Will Be Alright in the End een stuk meer radiovriendelijk. Daarnaast hebben de Amerikanen er voor gekozen om op deze negende langspeler de synthesizers vaker met rust te laten en in plaats hiervan er een piano bij te betrekken. Er wordt op dit album ook flink wat terug gegrepen naar vroeger. Onder andere “Back To The Shack” staat vol met verwijzingen naar de tijden van The Blue Album wat in 1994 werd uitgebracht.

Een nare eigenschap van Everything Will Be Alright in the End is dat de nummers veelal hetzelfde klinken. Heel vaak wordt de aandacht getrokken door een interessant intro maar wordt de luisteraar toch een beetje teleurgesteld door weer een zelfde soort akkoordenschema in een soortgelijk tempo. Een andere reden waarom het geheel tegen valt is  dat de opbouw van de nummers precies de zelfde is als die van “Buddy Holly”, afkomstig van het eerder genoemde Blue Album. Af en toe zit er een leuke variatie tussen maar over de hele plaat hebben de nummer een overeenkomende opbouw met weinig interessante akkoordprogressies.

Ondanks zo een negatieve indruk van het album als  geheel bevat de plaat toch een aantal gave elementen. Niet alleen de lyrische verwijzingen naar vroeger in “Back to the Shack”, maar ook de kleine toevoegingen in “Eulogy For a Rock Band” en de slimme omgang met de opbouw van nummers in combinatie met geinige breakjes. Ook de pareltjes van nummers ontbreken niet. “I’ve Had it Up to Here” bevat bijvoorbeeld invloeden van de funk, reggae en metal, wat het tot fantastische track maakt. Daarbij vormt het trio aan het einde van het album (“I. The Waste Land”, “II. Anonymous” en “III. Return to Ithaka”) een epische afsluiter met een spannendere sfeer, meer verrassingen dan in de voorgaande nummers en strakke samenwerking tussen gitaar en piano.

Beoordeling: 6.5

Er staan goede nummers op Everything Will Be Alright in the End en het teruggrijpen naar het verleden is een goeie zet geweest om de fans van oud materiaal weer terug te winnen. Het resultaat is echter dat deze nieuwe plaat van Weezer veel in herhaling valt en de luisteraar maar met moeite de volle 42 minuten geïnteresseerd houdt.

Releasedatum: 7 oktober 2014

Label: Republic Records

Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes


Cover_of_Weezer's_album_Everything_Will_Be_Alright_in_the_End

Tracklist

 1. Ain’t Got Nobody
 2. Back to the Shack
 3. Eulogy for a Rock Band
 4. Lonely Girl
 5. I’ve Had it Up To Here
 6. The British Are Coming
 7. Da Vincci
 8. Go Away
 9. Cleopatra
 10. Foolish Father
 11. I. The Waste Land
 12. II. Anonymous
 13. III. Return to Ithaka
Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding