Alt-J (∆) – This Is All Yours

Alt-J (∆) – This Is All Yours

Dromerig en creatief, maar vastberaden. Zo denken de leden van de Britse band Alt-J. Deze elementen komen dan ook terug in de muziek van de groep. Na het vertrek van bassist Gwil Sainsbury in januari 2014 hebben de overige leden zich niet tegen laten houden en hun tweede album, This Is All Yours, opgenomen. Vol angst, avontuur en diepgang.

De plaat trapt af met een stukje a capella muziek. In deze introductie wordt het gebruik van de digitale middelen die we vandaag de dag hebben, gecombineerd met bijna middeleeuws klinkende melodieën. Als even later in het nummer de mandoline aan de track is toegevoegd zijn de kastdeuren naar een Narnia-achtige wereld officieel geopend.

In de dramatische openings-scene horen we iemand verdrinken. “Arrival in Nara” beschrijft hoe een dame haar longen met water vult en lachend ten onder gaat. De persoon die dit beangstigende schouwspel aan zich voorbij ziet gaan is eenzaam. In deze turbulente wereld is het enige wat hij wil: samen met zijn vriend in het huwelijksbootje stappen en een rustig en vredig leven leiden. Dit is het verhaal wat zanger en gitarist Joe Newman in “Nara” en “Leaving Nara” vertelt. In de eerstgenoemde track horen we ook een bevestiging van de fantasy-wereld waarin het album zich schijnt te bevinden. De tekst: “He’s found me, my Aslan”, is een verwijzing naar de boeken serie van C.S. Lewis, “The Chronicles of Narnia”. Tegelijkertijd is het echter ook kritiek op religie en homofobie. Deze Aslan zou, net als Jezus, een verlosser zijn. In dit geval verlost de liefde van twee mannen elkaar van de angst alleen achter te blijven.

Het album bevat in de vorm van “Garden of England” een heus middeleeuws intermezzo. De fluiten in dit nummer laten elke achtergebleven luisteraar een kijkje nemen in de fantasy-wereld. Daarnaast houden Verschillende bruggetjes in onder andere “Every Other Freckle” en “The Gospel of John Hurt” de middeleeuwse sferen op het album vast. Dit terwijl de laatste van deze twee juist gebaseerd is op de sci-fi film “Alien”. De bezetting van deze track, de xylofoon, bongo’s en mandoline, doen denken aan vroegere tijden, terwijl de melodieën en ritmes juist een hoog sciencefiction gehalte bevatten.

De kracht van Alt-J zit hem in de gelaagdheid. De manier waarop de tracks opgebouwd worden is op zijn minst uitzonderlijk te noemen. Neem hierbij als voorbeeld “Hunger of the Pine”. Er wordt begonnen met bijna niets, vervolgens wordt er een ritme sectie aan toegevoegd, opgevolgd door een berg vocalen, waaronder die van Miley Cyrus. Naarmate het einde nadert gaat er nog een laag aan blazers overheen waardoor de track epische proporties aan neemt. Ook in “Bloodflood pt. II” en “Left Hand Free” horen we een vernuftig opgebouwde bombast, waarin Gus, Joe en Thom het dromerige echter niet los laten.

De songs mogen dan briljant in elkaar zitten, ze hangen soms nogal aan een elektronisch draadje. Op de plaat klinkt het heel pienter uitgekiend en werkt alles door de digitale uitwerking. Het is nog maar de vraag of het album intro op de Bühne net zo goed klinkt. De wisselende vocalisten in “Warm Foothills” hebben zich in de praktijk zelf al bewezen, maar of dat voor alle nummers geldt, is nog in twijfel te trekken. Bovendien zijn de melodieën op This is All Yours in het algemeen een stuk minder interessant en makkelijker te volgen dan op zijn voorganger, An Awesome Wave.

Beoordeling: 9

Hoe de heren dromerig en bombastisch kunnen combineren is enig in zijn soort. Na het luisteren van dit avontuur is het moeilijk om de ogen open te doen en te realiseren dat er geen avontuur is beleefd waar een fantasy-boek geschreven kan worden, maar dat er naar Alt-J geluisterd is. This is All Yours is op interessante wijze luguber, leert over gelijkheid en is bijna magisch om naar te luisteren.

Releasedatum: 22 september 2014

Label: Infectious

Verkrijgbaar via: Altjband.com en Spotify


 

Alt-J_-_This_is_all_yours

Tracklist:

 1. Intro
 2. Arrival in Nara
 3. Nara
 4. Every Other Freckle
 5. Left Hand Fee
 6. ❦ (Garden of England)
 7. Choice Kingdom
 8. Hunger of the Pine
 9. Warm Foothills
 10. The Gospel of John Hurt
 11. Pusher
 12. Bloodflood pt. II
 13. Leaving Nara.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding