Kensington – Rivals

Kensington – Rivals

Voor Kensington  was het afgelopen jaar het meest succesvolle tot nu toe. Naast vele shows op de grote festivals en langs uitverkochte zalen werden er ook meerdere awards in de wacht gesleept. Een beter moment om hun nieuwe plaat te releasen is er dan ook niet voor het Utrechtse kwartet. Rivals is de naam die aan het nieuwe album is verbonden.

Kensington staat bekend om hun mix van stevige rocknummers en bescheidenere popsongs. Melancholische teksten en muzikaal een hoge festival feel met een alternatief randje is wat de heren uitermate goed beheersen. Zanger Eloi Yousssef geeft aan dat het album gaat over de zoektocht naar de rivaal die in ieder mens verstopt zit. De term is meer op de band zelf gericht dan op de buitenwereld volgens drummer Niles Vandenberg. De rivaliteit en gezonde spanning onderling tijdens het schrijfproces zien ze dan ook meer als drive dan als een muur waar je tegen aan loopt.

De plaat is in Berlijn opgenomen waar in alle rust werd gewerkt aan de nieuwe sound. Het moest grootser  en een nieuwe stap worden. Niemand minder dan Tom Lord-Alge heeft uiteindelijk de plaat gemixt en is bekend om zijn werk met bands als Blink-182, The Cure en No Doubt. Hij moest ervoor zorgen dat de live sound van de band zo goed mogelijk zou worden overgebracht op Rivals.

Er wordt afgetrapt met “Streets”, de één na laatste single. Een sterke track dat het grootse direct goed weergeeft. Tekstueel gezien gaat het letterlijk over het moment waarop iemand tegen Eloi zei dat hij beter kon stoppen met de band, want het zou toch niets worden. Het werd echter een drijfveer voor de zanger. Daarna volgt de nieuwe single “All For Nothing” in een langere variant waarbij de intro en bridge aanpassingen bevatten. Een duister nummer is het geworden met ook hier een groots klinkend refrein. Met name tijdens de rustige momenten zijn de zangkwaliteiten van Eloi Youssef zeer sterkt net als de uithalen in het refrein.

“Done With It” laat een heel andere sound horen van de band. Een meer zomerse track met U2 achtige hooks en drumpartijen. Ook lijken er invloeden van The Police in door te klinken. “Riddles” kent een sterke opbouw waarbij de samenzang met Casper Sparreveld goed uit de verf komt. Net als in meer nummers op dit album lijkt er meer plaats te zijn voor samenzang wat vooral in de refreinen zorgt voor meer volheid. Het nummer “War” laat de meer dansbare indie-rock style  horen. Met koortjes en synthesizers wordt een bijna dromerige sfeer gecreëerd in “Don’t Walk Away”. Het refrein in “Little Light” neigt daarentegen naar stadionrock met ruim klinkende drums en staat in een groot contrast met de veel kleinere coupletten. Hierin valt ook op dat de baspartijen van Jan Haker doordacht zijn en grote invloed hebben op het geheel. In “Words You Don’t Know” klinkt het opeens weer zeer onheilspellend waarbij Niles Vandenberg er strak op los slaat. Toepasselijk sluit “Rivals” het derde album af.

Beoordeling: 8,5

Met de afwisseling op het nieuwe album zit het wel goed en daarnaast blijft het eigen Kensington geluid gehandhaafd. Daardoor zal de totaal sound niet compleet nieuw zijn, maar dat dit het sterkste album tot nu toe is staat als een paal boven water. Het is gelukt om een grootsere vettere sound te creëren waarbij de live energie daadwerkelijk naar voren komt. Het droge van Borders is er dan wellicht af, maar doormiddel van de catchy gitaarriffjes van Casper wordt ook die tijd niet vergeten. De band is duidelijk geëvolueerd naar een volwassener geluid  dat wellicht verder reikt dan onze landsgrenzen. De toekomst voor Kensington lijkt een uiterst zonnige.

Releasedatum: 8 augustus 2014
Label: Universal Music
Verkrijgbaar via: Bol.com en Itunes

 

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding