Kaiser Chiefs – Education, Education, Education and War

Kaiser Chiefs – Education, Education, Education and War

Toen in 2012 drummer, songwriter en achtergrond zanger Nick Hodgson de band verliet, zaten Kaiser Chiefs toch wel even met de handen in het haar. Het vierde album van de Britten, wat uit kwam in 2010, werd bijzonder slecht ontvangen. Dat terwijl, of misschien juist omdat, het in de voorgaande jaren zo bijzonder goed ging met de groep. Het vijfde album, Education, Education, Education and War, liet daarom ook even op zich wachten. Nu deze plaat er dan eindelijk is zit de sfeer er bij de Kaiser Chiefs weer helemaal in.

De zeemeeuwen aan het begin kunnen twee dingen betekenen. Het kan een metafoor zijn voor de havenmedewerkers in de “working-class rock” van de heren. Het kan ook een bewuste misleidende factor zijn voor het knallende “Factory Gates”, de opener van het album. Het lijkt allebei te zijn. De eerste track op de plaat is wel degelijk een verrassing na de zee-geluiden, maar de titel en de tekst verwijst meer naar de Britse arbeiders die wel vaker in de belangstelling staan op het album. Zelfs de cover kwam om deze reden nog in het nieuws omdat het logo van het bedrijf “Sturmey Archer” gestolen zou zijn, terwijl het gebruikt werd als eerbetoon aan de werkende man.

De songs op Education, Education, Education and War gaan twee kanten op. Aan de ene kant hebben we de melodische tracks zoals “Meanwhile up Heaven”. Aan de andere kant staan de nummers die een festivalmenigte zonder moeite in beweging kunnen brengen. Waaronder de oorwurm en meezinger “My Life”. Wat helaas wel op het album te bespeuren is, is de neiging om een nieuwe monster hit te creëren zoals “Ruby” dat ooit was. Deze drang leidt gelukkig wel tot pakkende melodieën, zowel harde als gezellige gitaarpartijen en onmisbare keyboard partijen. Daarnaast is het kenmerkende “ooohhh”, “aahhh” en zo voorts ook uitvoerig aanwezig op de plaat.

Het meest typische nummer op het album: “Cannons”. Een track waar alles in zit waar het album om draait. Zowel de gitaren, toetsen, het opnemen voor de working-class-hero en de zeemeeuwen. Afgesloten met een stukje gesproken-woord poëzie. Een verhaal over een gevecht waarin de werkende man zijn best doet, om het van de corrupte maatschappij te winnen.

 Beoordeling: 8

Een nieuwe drummer en een lange periode van stilte rondom een band hoeft niet erg te zijn. Education, Education, Education and War is hier het bewijs van. De mannen uit Leeds lijken op hun vijfde plaat zichzelf niet her-uitgevonden te hebben, maar hebben desalniettemin een geslaagde plaat in elkaar gezet. Het verlangen naar een hit, in combinatie met teksten over de simpele arbeider heeft geleid tot tien heerlijke tracks op een album wat zeker het luisteren waard is.

Kaiser_Chiefs_-_Education,_Education,_Education_&_War
Tracklist:
01. Factory Gates
02. Coming Home
03. Misery Company
04. Ruffians on Parade
05. Meanwhile up Heaven
06. One More Last Song
07. My Life
08. Bows & Arrows
09. Cannons
10. RosesReleasedatum: 31 Maart 2014
Label: Fiction
Verkrijgbaar via: Bol.com en iTunes 

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding