Damon Albarn – Everyday Robots

Damon Albarn – Everyday Robots

Er staan flink wat albums op het CV van de succesvolle Brit Damon Albarn. Hij was en/of is onder andere de frontman van Blur en Gorillaz. Er hebben samenwerkingen plaats gevonden met Flea (The Red Hot Chili Peppers) en Paul Simon (The Clash). Daarbij heeft de beste man een heuse opera op zijn naam staan. Nu, 23 jaar na zijn eerste album met de bekende Blur, mag er met Everyday Robots een officieel solodebuut aan zijn discografie toegevoegd worden.

 Het album begint donker en melancholisch. Die titelplaat en album opener “Everyday Robots”. De maatschappijkritische teksten en pessimiste vooruitblikken in het nummer passen perfect bij de melodieën van zowel de stem, de effecten op de achtergrond en de gecomputeriseerde strijkers die de main-riff vormen. Deze donkere en melancholische sferen blijven de rode draad op het album. De volgende nummers, “The Selfish Giant” en “You & Me” zijn namelijk net zo mysterieus en enigszins geheimzinnig.

 De luisteraar wordt muzikaal opgevrolijkt door de track “Mr. Tembo”. De jolige belletjes op de achtergrond in combinatie met de vrolijke melodie in de vocalen en blazers vormen de zonnige kant van Everyday Robots. Dit gaat over in een intermezzo, “Parakeet” wat lenteachtig-vrolijk klinkt. Dit komt waarschijnlijk omdat er daadwerkelijk vogelgeluiden aan de vrolijke piano-melodie zijn toegevoegd.

 De veelzijdigheid van Damon is maar met mate terug te horen op zijn solodebuut. Het experimenteren met stem-fragmenten en digitale-orkesten past perfect binnen het plaatje van robots en klinkt fantastisch op de plekken waar ze geplaatst zijn, maar de melancholie op het album kan ergerlijk zijn en kan klinken alsof het zich letterlijk tot in den treuren herhaalt. Dit hoeft echter geen slecht iets te zijn. Op regenachtige middagen kan het een perfecte sfeer zetten bij het warme binnen blijven.

De stijl die Albarn er op Everyday Robots op na laat klinkt een beetje dubbel. Enerzijds zijn er nummers die doen denken aan vorige hoogtepunten uit zijn carrière. “Hostiles” had bijvoorbeeld een prima Gorillaz-nummer kunnen zijn. Aan de andere kant klinken sommige nummers alsof er behoefte was aan iets nieuws. Dit is onder andere te horen in het outro van “Hollow Ponds” waarbij de blazers flink hun werk doen om een mysterieuze sfeer te creëren.

 Beoordeling: 8

 Everyday Robots is geen Gorillaz album en al helemaal geen Blur album. Als je dat had verwacht van dit album, zal je teleur gesteld zijn. Maar toch heeft de Brit geen nieuwe vaardigheid laten zien. Het was namelijk allang bekend dat Damon Albarn een fantastisch muzikant is. De melancholie is misschien iets voor fijnproevers of iets wat een juiste situatie vereist, maar dat is verre van vervelend. Over smaak valt niet te twisten maar over de vraag of Albarn geweldige muziek maakt zal geen twijfel zijn.

Damon-albarn-everyday-robots

Tracklist:

 1. Everyday Robots
 2. Hostiles
 3. Lonely Press Play
 4. Mr. Tembo
 5. Parakeet
 6. The Selfish Giant
 7. You & Me
 8. Hollow Ponds
 9. Seven High
 10. Photographs (You Are Taking Now)
 11. The History of a Cheating Heart
 12. Heavy Seas of Love

Releasedatum: 25 April 2014

Label: Parlophone

Verkrijgbaar via: bol.com en iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding