Delain – The Human Contradiction

Delain – The Human Contradiction

De Zwolse band Delain, onder aanvoering van Charlotte Wessels, is terug met een compleet nieuw album. Nog geen jaar geleden brachten ze ook al een plaat uit die in het teken stond van het bedanken van hun loyale fans. Interlude bestond uit een verzameling van nieuwe, live en speciale versies van verschillende Delain tracks. Nu is de female fronted symfonische metal groep terug met gloednieuwe nummers onder de naam: The Human Contradiction.

Het project dat in 2002 is begonnen met vele muzikanten bestaat ondertussen uit een vast vijftal. Mede door hun vorige albums, waaronder April Rain, en sterke live reputatie staat Delain stabiel in het genre van symfonische metal. Op het nieuwe album wordt verder gegaan met het tekstuele concept van We Are The Others. De titel komt voort uit een favoriete serie boeken van zangeres Wessels. De trilogie Lilith’s Brood van Octavia E is een inspiratiebron geweest voor de teksten.

Het album begint met “Here Come The Vultures” waarbij de mooie stem van Wessels direct goed naar voren komt onder begeleiding van toetsenist Martijn Westerholt. De heavy riff die gitarist Timo Somers  daarna laat horen is één waar je u tegen zegt. Verder zorgt zijn solo voor een prima dynamiek. Ook in het tweede nummer “Your Body Is A Battleground” komt een meer onheilspellende sound naar voren. Mede door de epische, duistere toetspartijen en zwaardere gitaarriffs klinkt de band soms zelfs melancholisch. Verder komt in dit nummer voor de eerste keer een gastvocalist aan bod. Niemand minder dan Marco Hietala van Nightwish zorgt voor een aangename toevoeging.

“Stardust” doet denken aan de tijd van het album April Rain en dat pakt goed uit. Een sterk refrein staat centraal, maar ook de toevoeging van een koor is goed gevonden. Dat valt helaas niet te zeggen over de matige backing vocals in “My Masquerade”. Die komen helaas bijna suf over. Ook kent het nummer een korte spanningsboog. Daarentegen is “Tell me, Mechanist” wel weer een prettig vervolg. De toevoeging van grunts, van George Oosthoek, zorgt ervoor dat Delain wellicht duisterder klinkt dan ooit te voren. Afwisselend is de overgang naar het groots en orkestraal klinkende “Singt To Me”. Wederom laat Marco Hietala van zich horen en doet het neigen naar een track van Nightwish, maar behoudt Delain zijn identiteit.  Het album sluit af met “The Tragedy Of The Commons” waarbij  vooral de intro zorgt voor een dromerige trance achtige sfeer. In het refrein zorgt de zang van Wessels voor hetzelfde effect. Haar brede bereik in laag en hoog komen volledig aan bod.

Beoordeling: 8
Delain zorgt met The Human Contradiction voor een waardige, zo niet betere opvolger. Het album klinkt over het geheel gezien zwaarder en duisterder dan voorheen. Dit komt mede door de heavy riffs van Timo die een ‘recht voor je raap’ effect hebben. Ondanks dat zorgt de band ook voor genoeg symfonische en catchy invloeden zonder té commercieel te worden. Dit komt ook mede door de sterke productie van het album. De gasten op dit album zorgen voor de juiste afwisseling in zang naast de kwaliteiten van Charlotte Wessels. Voor zowel fans van de band als voor liefhebbers van het genre is deze plaat verplichte kost.

Releasedatum: 04-04-2014
Label: Napalm Records
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding