Bandcoach: Het uitbrengen van muziek in eigen beheer

Bandcoach: Het uitbrengen van muziek in eigen beheer

Elke twee weken schrijft Bart Wijers een column waarin hij als bandcoach tips geeft aan (beginnende) bands. Je vindt hier een overzicht van alle columns. Deze week vertelt Bandcoach Bart over het uitbrengen van muziek in eigen beheer.

Heel veel bands brengen tegenwoordig muziek uit, denk aan alle singletjes (met/zonder videoclip), EP’s en albums (digitaal en/of fysiek). Het merendeel van deze bands brengen muziek in eigen beheer uit. Hoe kun je nu opvallen tussen deze grote massa muziek die bands aan de man willen brengen? Mijn grootste tip daarbij is: NEEM DE TIJD! 

Door niet alles gehaast naar buiten te brengen, neem je de tijd om alles nog eens goed te overdenken. Is dit het nummer wat we naar buiten willen brengen? Zit er de juiste album-art bij? Hebben we vooraf genoeg promotie gemaakt voor het album? Er zijn nog duizenden andere vragen die je jezelf kunt stellen.

Bij een fysieke release is het beter dat je alle cd’s/LP’s een half jaar voor de release thuis hebt liggen, dan dat je hoopt dat ze op de dag van je release nog door de postbode worden gebracht. Door het album al een half jaar in bezit te hebben, kun je veel meer tijd in het promoten van je album steken. Bijvoorbeeld door recensies voorafgaand aan de release in de (online) magazines te krijgen, een single uit te brengen met een videoclip en/of je vrienden al ‘sneak-previews’ te geven van het album etc.

Alles bij elkaar is het gewoon slim om een goed tijdspad te maken voor de release van je single/EP/album. Plan alles ruim, zodat je voldoende tijd hebt om je fysieke en/of digitale release naar buiten te brengen.

Bart Wijers is bandcoach bij Dynamo. Kan jouw band hulp gebruiken bij het integreren in de muziekwereld, wil je alle “do’s en don’ts” uit de branche leren kennen? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via deze link! Meer informatie over ‘Bandcoach’ vind je op www.dynamo-bandcoach.nl.
> Meer Bandcoach Bart

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding