Bandcoach: Etiquette voor bands

Bandcoach: Etiquette voor bands

Elke twee weken schrijft Bart Wijers een column waarin hij als bandcoach tips geeft aan (beginnende) bands. Je vindt hier een overzicht van alle columns. Deze week vertelt Bandcoach Bart over de etiquette voor bands.

Bij Dynamo krijg ik te maken met heel veel artiesten, hier zitten wel eens rare snuiters tussen. Daarnaast ben ik veel op tour geweest in Nederland met bandjes zoals Kensington en Christopher Green. Met deze ervaringen op zak, hier een paar zaken waar ik waarde aan hecht!

1. Het is leuk dat je met jouw vrienden/bandleden op stap bent voor een optreden, natuurlijk is er gratis drank en daardoor kunnen sommige bandleden veranderen in ‘boefjes’. Maar alsjeblieft… laat alles heel! Wanneer je spullen sloopt bij een zaal of festival, dan weet ik zeker dat je daar nooit meer wordt uitgenodigd, en misschien wel op meer locaties niet meer welkom bent.

2. De boekers/programmeurs/bandbegeleiders/organisator waarmee jullie contact hebben tijdens het optreden, zijn meestal vrijwilligers. Mensen die liefde en passie stoppen in het vrijwilligerswerk naast hun normale baan. Behandel deze mensen dan niet als vuil, respecteer ze. Als jij het beste met ze voor hebt, is dit ook van de andere kant te merken en krijg je veel meer gedaan.

3. Stel bij aankomst jezelf netjes voor aan het personeel waarmee je te maken hebt. Bespreek de broodnodige zaken en hang niet de arrogante muzikant uit. Ook al is het concert misschien niet geweldig, hou de eer aan jezelf. Bedank de organisatie dan ook voor de leuke avond op het moment dat jullie vertrekken. Hier houd je vrienden aan over!

Dit zijn nog maar drie punten, waaraan ik mezelf vaker irriteer en die misschien als verbeterpuntje kunnen werken binnen jouw band. Al met al is het belangrijk om te weten dat de muziekwereld heel klein is. Er veel wordt gepraat tussen poppodia, festivals, organisaties en bands. Wanneer je een streek uit haalt bij een festival, kan dat vuurtje heel snel gaan lopen en kom je (in een bepaalde regio) niet meer aan de bak!

Bart Wijers is bandcoach bij Dynamo. Kan jouw band hulp gebruiken bij het integreren in de muziekwereld, wil je alle “do’s en don’ts” uit de branche leren kennen? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via deze link! Meer informatie over ‘Bandcoach’ vind je op www.dynamo-bandcoach.nl.
> Meer Bandcoach Bart

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding