Architects – Lost Forever // Lost Together

Architects


Architects – Lost Forever // Lost Together

De heren van Architects staan al enkele jaren bekend als een van de hardst werkende metalcore bands van nu, want met hun nieuwe plaat Lost Forever // Lost Togetherbrengen ze knallend hun vierde studio-plaat sinds 2009 op de markt. En verdomme zeg, wat is dit album hard.

Het eerste wat opvalt bij het luisteren van dit album is dat het vele malen harder en zwaarder is dan alles wat ze ooit eerder hebben uitgebracht. In interviews hebben ze al gezegd dat ze “het auto-ongeluk wat The Here And Now heet” wilden vergeten – ondanks dat het nog steeds een van mijn persoonlijke favorieten is.

Maar Architects doet het deze keer niet meer rustig aan. De eerste twee nummers, “Gravedigger” en leadsingle “Naysayer” knallen al gelijk door je speakers heen. Breakdown na breakdown en blast beat na blast beat. Zanger Sam Carter laat op deze nummers horen hoe sterk zijn stem is. Zijn unieke stemgeluid, de felle screams  met een melodische ondertoon, zorgen ervoor dat de nummers krachtig maar aanstekelijk zijn.

Ook drummer Dan Searle laat horen wat hij in huis heeft. Op eerdere albums, zoals Hollow Crown, bewees hij al direct welke technische kunstjes hij allemaal kan, maar op tracks als “C.A.N.C.E.R.” weet hij de ongelovigen nog over te halen. Zijn krachtige en precieze beats maken dit nummer compleet. Alles wat er instrumentaal op dit album gebeurt sluit naadloos op elkaar aan. Van de snelle hardcore punk beats tot de meer progressieve momenten als op “Colony Collapse”, waar zijn diversiteit altijd de muzikale elementen in het nummer perfect aanvullen.

Opvallend aan het gitaarwerk van gitarist Tom Searle, die alles op dit album alleen doet, is dat hij in vergelijking tot voorgaande albums veel vaker de melodische riffs omruilt voor zeer technische metalcore of zelfs djent-achtige riffs. In nummers als “Broken Cross” bijvoorbeeld draagt dit heel erg bij aan het metal-gehalte, maar het kan na een tijd best vlak overkomen, vooral als het nummer na nummer hard gaat.

Maar tussen al het muzikale geweld neemt de band af en toe een moment rust. De post-rock en post-hardcore invloeden, zoals op The Here And Now, komen op dit album terug in “Red Hypergiant”, de instrumentale track die Lost Forever // Lost Together in tweeën deelt, en enkele tracks op het einde van het album, zoals “Youth Wasted On The Young”, waarbij The Xcerts zanger Murray MacLeod een kijkje komt meekijken, en afsluiter “The Distant Blue”. Ondanks de wat rustigere momenten weet de band toch op verschillende manieren – vioolpartijen, atmosferische effecten, dynamische contrasten tussen de zang en de band – het Architects-geluid te behouden.

Beoordeling: 9

Onnatuurlijk knap is het, hoe Architects binnen iets meer dan vijf jaar vier topalbums kunnen uitbrengen. Met Lost Forever // Lost Together is de  band een stapje dichterbij om in de geschiedenisboeken te staan als de muziek van nu.

Releasedatum: 10 maart 2014
Label: Epitaph
Verkrijgbaar via: bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding