Chiodos – Devil

Chiodos


Chiodos – Devil

De soapserie rond zanger Craig Owens is weer terug bij af. Na de supergroep Destroy Rebuild Until God Shows en een solo-project is het nu weer tijd voor Chiodos. Het post-hardcore zestal brengt binnenkort hun eerste album uit met Craig terug achter de microfoon. Met Devil maken ze een schot in de roos terug naar hun verleden.

Chiodos staat al tijden bekend vanwege hun unieke geluid. Veel theatrale, epische klanken, gecombineerd met het onmenselijke bereik van zanger Craig. Dat merk je al meteen aan het begin van het album, dat geopend wordt met een sfeervol piano-intro dat direct overgaat in het tweede nummer, “We’re Talking About Practice”. Hier horen we voor het eerst de zang op het album. Craig’s bereik lijkt door de jaren alleen maar gegroeid te zijn en gaat zoals altijd van laag naar ontzettend hoog, met diepe grunts en hoge screams.

De band combineert ook vaak het post-hardcore geluid met enorm melodische delen, waardoor sommige delen haast als popmuziek overgedragen worden. Leadsingle “Ole Fishlips Is Dead Now” is daar een perfect voorbeeld van. Met gevoelige, emotionele teksten en melodieën zou je haast vergeten dat het een post-hardcore band is, tot je de chaotische brug vol screams en dissonantie hoort.

De nummers “3 AM” en “Under Your Halo” vallen hier niet onder. Deze nummers laten veel van de bands hardcore-elementen weg en gaan voor een meer mainstream rock geluid. “Under Your Halo” heeft qua sound veel weg van “I’m Here To Take The Sky” van Craig’s vorige band D.R.U.G.S. Hoewel de tracks niet tegenvallen zijn het niet echt de nummers waar Chiodos-fans op zullen zitten te wachten.

Maar naast Craig Owens zitten er natuurlijk meer muzikanten in de band. Dit album is ook de terugkeer van oud-drummer Derrick Frost, en de komst van de nieuwe leadgitarist, Thomas Erak, beter bekend als de frontman van post-hardcore band The Fall Of Troy. Naast gitaar verzorgt hij vanaf nu ook achtergrondzang in de band, hoewel zijn stem helaas niet zo vaak naar de voorgrond komt. Gelukkig komen op bijna alle tracks wel zijn gitaarkunsten naar voren.

Chiodos is de band van balans. Dus op een album waar wat rustige, pop-achtige nummers staan, kunnen de hardcore tracks niet missen. Deze vinden we terug onder de namen “Behvis Bullock”, die ze live speelden toen ze in november bij Warped Tour in Eindhoven waren, en “Expensive Conversations in Cheap Motels”. Beide nummers staan vol van de screams en chaotische fragmenten, gecombineerd met enkele catchy refreinen. Tussen deze twee tracks in vinden we “Looking For A Tornado”, een wat rustiger nummer dat akoestisch begint, als een soort oog in het midden van een zware storm. Later in het nummer is het de beurt aan de band om te shinen op deze plaat.

Tegen het einde van het album komen we nog bij “I’m Awkward And Unusual”, een punk-achtig nummer wat me erg doet denken aan Rise Against’s “A Gentlemen’s Coup”, en de geweldige albumsluiter “I Am Everything That’s Normal”. Een groot episch nummer waarin de hele band nog even alles uit de kast haalt om dit album af te sluiten. Wel jammer dat het nummer – en dus het album – eindigt met een 5-minuten durende waas van samples, piano’s en vooral veel herrie.

Beoordeling: 8,5
Chiodos is een unieke band. Ze blijven hetzelfde, maar groeien toch. Keer op keer weten ze hetzelfde te produceren zonder in de herhaling te vallen. Hopelijk is de drama binnen de band zo goed als opgelost, want met deze line-up laten ze zien welke kwaliteit ze kunnen leveren.

Releasedatum: 1 april 2014
Label: Razor & Tie
Verkrijgbaar via: Bol.com (vinyl), iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding