Childish Gambino in de Melkweg

Childish Gambino in de Melkweg

De meesten zullen Donald Glover als Troy uit Community kennen, maar onder zijn pseudoniem Childish Gambino timmert de 30-jarige Amerikaan hard aan zijn rapcarrière. Zo hard zelfs dat zijn laatste plaat, Because the Internet, door menigeen wordt gezien als één van de beste rapplaten van het voorgaande jaar. Bewijst Childish Gambino zich ook live in de Melkweg op 12 februari?

Glover mag dan wel een rapper zijn, de sterallures zijn verre van aanwezig. Zonder enig groot voorprogramma en stipt om negen uur trapt de rapper af met het brute “Crawl”. Ondersteund door twee drummers begint Glover als een bezetene over het podium te springen en zweept het publiek flink op vanaf de eerste beats.

IMG_8747a

De sfeer is daardoor direct uitstekend en de uitverkochte Melkweg eet uit de hand van de charismatische Glover. Dat publiek bestaat overigens niet alleen uit de stereotype jongeren met snapbacks en mutsen op, maar is een divers publiek waarin bijna elke soort van de maatschappij is vertegenwoordigd.

Verwacht niet alleen hiphopbeats en snelle raps van Glover, aangezien hij een show neerzet waarin meerdere muziekstijlen vlekkeloos in elkaar overlopen. Van sonisch snel teksten spugen – het eerdergenoemde “Crawl” – tot aan vleugjes soul en alles daar tussen in – vooral aanwezig in “Telegraph Ave”.

De manier waarop Glover zijn raps brengt is soms schrikbarend eng. Als aanwezige voel je de woede en frustratie die hij onbedoeld op je richt. In veel teksten komen zijn problematische relaties met vrouwen naar voren en op die momenten lijkt het alsof de desbetreffende vrouw zo naast je staat. Met de diverse woordenwatervallen is hij ongelofelijk sterk en altijd accuraat.

Niet alleen relaties zijn een rode lijn in zijn teksten, maar ook alcoholproblemen, afkomst en seksualiteit zijn terug te vinden in zijn repertoire. Gelukkig zit er al in alle teksten een flinke laag humor en verwijzingen naar allerlei internetmemes. Glover begon namelijk als schrijver voor de internet sketch-groep Derrick Comedy, waarna hij verderging als schrijver voor 30 Rock en uiteindelijk dus Community.

IMG_8794a

Met twee platen – Because the Internet zag eind 2013 het levenslicht – is de tracklist goed door elkaar gehusseld. De grootste hits van debuutalbum Camp komen al snel voorbij en het grootste gedeelte van de Oude Zaal gaat compleet los op “Bonfire” en “Heartbeat”, maar ook recentere tracks als “3005” en “Oakland” passeren de revue. Het nummer “Worldstar” is voor de aanwezigen zelfs de aanleiding om Glover terug te roepen voor een encore.

Voordat de encore begint worden we voorgesteld aan broertje lief Steve G. Lover mee doet met nummers “One Up”, “Unnecessary” en een potje freestyle rap. Beide heren hebben er beduidend zin in, maar het publiek wordt van deze freestyle voorstelling niet warm.

Glover doet veel denken aan Kanye West, maar heeft een realistischer zelfbeeld en weet met zijn komisch talent de teksten meer te doorspekken met referenties en woordgrappen. Door deze combinatie wordt hij geliefd door velen, evenals gehaat door anderen. Eén ding is zeker: Childish Gambino is een artiest waar we rekening mee moeten houden, vooral live.

Klik hier voor de fotogalerij.

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding