Against Me! – Transgender Dysphoria Blues

Against Me! – Transgender Dysphoria Blues

Afgelopen maand is het nieuwe album van Against Me! uitgekomen. De band, die in 1997 is ontstaan, heeft intussen al heel wat releases en formaties op zijn naam staan. Dat het ze niet allemaal voor de wind is gegaan, valt op te maken uit de titel van de nieuwe plaat. Voorafgaand aan de opnames van Transgender Dysphoria Blues kende de frontman een heftige transformatie.

In 2012 maakte zanger en gitarist Tom Gabel bekend dat hij verder door het leven zou gaan als vrouw en wel onder de naam Laura Jane Grace. Gabel gaf te kennen al vanaf zijn jeugd te kampen met genderdysphorie: een geslachtsindentiteitsstoornis. Van hieruit bedacht Grace een concept album te schrijven over een transgender prostituee. De band kende wederom wisselingen in de formatie, maar er werd uiteindelijk besloten alsnog verder te gaan onder de naam Against Me!, omdat Laura Jane Grace vond dat ze deze muziek moest uitbrengen. De ritmesectie werd vervangen door bassist Inge Johansson en drummer Atom Willard. Laatst genoemde is onder meer bekend van bands als The Offspring, Danko Jones en Angels & Airwaves. Gitarist James Bowman bleef de band wel trouw.

De plaat start met de titeltrack. Een lekkere marching roffel van Willard start het nummer, waarna de gitaren hun intrede doen. Vanaf de eerste noot die Grace zingt is het duidelijk dat ze iets wil overbrengen aan de luisteraar. Op schreeuwende wijs brengt ze de lyrics ter gehore. Ondanks dat ligt het nummer prettig in het gehoor en zijn de gitaarhooks catchy en melodieus. Dat is ook het geval in “True Trans Soul Rebel”.  Het refrein lijkt zelfs wat weg te hebben van een nummer van The Killers. Of de band nog past binnen het punkrock genre is overigens de vraag. Het heeft meer weg van rock ‘n’ roll met bluesy invloeden, maar dan wel met een punk attitude.

“Drinking With The Jocks” kent wel een echte punkrock feel. Beukende gitaarriffs en uptempo drums zorgen voor de basis in het kortste nummer van de plaat. Maar na een dikke anderhalve minuut ben je als luisteraar wel compleet wakker geschud. In “FUCKMYLIFE666” gaat Grace in op het voornaamste onderwerp van het album. Ze zingt namelijk: “Silicone chest and collagen lips/ How would you even recognize me?” In dit nummer laat ze haar angsten en ellende naar voren komen. “Two Coffins” is een akoestisch track en doet de afwisseling op het album goed. Er wordt afgesloten met het sterke “Black Me Out”.

Beoordeling: 7,5
Met een speelduur van minder dan een half uur heeft Against Me! toch een interessante plaat afgeleverd. Grace beschikt over een karakteristieke stem en laat meerdere emoties doorklinken, omdat ze daadwerkelijk een verhaal te vertellen heeft. Verder weet de band recht toe recht aan rock te maken met catchy hooks en stevige riffs. Daarnaast klink ze heerlijk puur op dit album. Het is totaal niet over geproduceerd en dat is een uiterst positief punt. Het lijkt alsof de band de nummers live heeft ingespeeld en niet alles afzonderlijk van elkaar heeft opgenomen.

Releasedatum: 16 januari 2014
Label: Xtra Mile
Verkrijgbaar: Bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding