Canterbury – Dark Days

Canterbury


Canterbury – Dark Days

De uit het Britse Farnham afkomstige band Canterbury bracht via een PledgeMusic-campagne licht aan de opvolger van hun albums Thank You en Heavy In The Day, albums waarop Canterbury heeft laten horen hoe divers ze zijn in hun muziek. Nu, in de donkere dagen van 2014, hebben ze eindelijk de plaat Dark Days aan de buitenwereld getoond.

Het is een heel ander album dan dat we van deze heren gewend zijn. De ouderwetse Foo Fighters-achtige stoere mannen rock horen we nog maar nauwelijks terug, alleen in de track “Satellite” is het nog prominent aanwezig. In plaats daarvan is Canterbury meer gaan experimenteren met geluiden die een bepaalde sfeer oproepen, vooral een donkere sfeer. Dit is waar Canterbury heel sterk in is. De koren die in intro’s en bridges worden toegevoegd, in combinatie met de keuzes qua akkoordprogressie leveren een heerlijk onheilspellend gevoel op. Neem als voorbeeld het intro van “Hold Your Own” of de brug van albumopener “Expensive Imitation”, waar ook nog strijksecties om de hoek komen kijken.

De band is erg goed in het combineren van het wat popachtigere geluid met de indie/experimenterende sound op Dark Days. Een voorbeeld is de briljante track is “Think it Over”. De coupletten passen in het plaatje. Opbouwend, wederom met de donkere tonen in de muziek. De verrassing komt echter in het refrein. Op het punt dat er een inzet van distorion gitaren verwacht wordt, beginnen de gitaristen Spark en Pipe opeens een funky-achtige partij te spelen. Dit nummer is ook een perfect voorbeeld waarin de band hun meerstemmigheid toont, één van hun grootste talenten. De verschillende zangers wisselen vaak hun zangpartijen met elkaar af. Ook harmoniseren ze elkaar regelmatig, of zingen ze een totaal andere tekst over de andere heen. Dit zijn enkele redenen wat Dark Days een heerlijk goed album maakt.

Naast de rockklanken neemt de band af en toe een stapje terug met nummers als “By The Trail” en albumsluiter “Going Nowhere”. Hierin laat de band zich van de andere kant zien en horen. Weer komen die geweldige manieren van structuur en muzikaliteit naar boven.

Beoordeling: 8

In het algemeen is het mooi werk wat de heren leveren. Fatsoenlijke indie-rock met pop invloeden en hier en daar een duistere rand. De nieuwe sound zal misschien niet voor iedereen weggelegd zijn, maar over de muziek die we ervoor terug krijgen valt weinig te klagen.

Releasedatum: 13 januari 2014
Label:
Hassle Records
Verkrijgbaar via: bol.com, iTunes

Tekst: Koen van Meijel & Henk van Rhee

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding