Bandcoach: Informatie voor poppodia/café’s en festivals

Bandcoach: Informatie voor poppodia/café’s en festivals

Wekelijks schrijft Bart Wijers een column waarin hij als bandcoach tips geeft aan (beginnende) bands. Je kunt hier de introductie lezen. Deze week vertelt Bandcoach Bart over promotiepakketten en technische riders, twee dingen die je als band klaar moet hebben voor poppodia, café’s en festivals.

Bij Dynamo krijgen wij tal van grote (internationale) artiesten over de vloer. Naast deze artiesten proberen wij veel jong talent de mogelijkheid te bieden om bij deze ‘grootheden’ in het voorprogramma te staan. Vaak merk ik bij deze ‘local supports’ dat ze niet alles op orde hebben. Met deze reden ben ik ook gestart met het traject Bandcoach. Nu hoor ik je denken, ‘wat wil je dan zien dat een band op orde heeft?’ Zelf vind ik het belangrijk dat een band een goed promotiepakket heeft en een duidelijke technische rider.

Promotiepakket
In dit promotiepakket zijn een persfoto, een biografie (voorkeur in het Nederlands) en de linkjes naar de websites, sociale media en (indien aanwezig) een videoclip te vinden. Met deze informatie kan een programmeur of de marketing afdeling eenvoudig bands introduceren. Dit bijvoorbeeld via de website van het podium, richting de pers en richting tal van andere kanalen.

Technische rider
Om eenvoudig een technische rider te maken kun je naar www.mystageplan.com/nl/ gaan. Op deze website wordt je stapsgewijs geholpen om een goede technische rider op te stellen. Helaas zit hier wel een prijs van €1,99 aan. Wanneer je zelf aan de slag wilt, moet je erop letten dat de volgende punten in de technische rider staan opgenomen:

  • de bandnaam;
  • de contactgegevens (inclusief telefoonnummer) van de tourmanager of één van de bandleden;
  • de namen van de muzikanten, inclusief het instrument dat wordt bespeeld;
  • een stageplan: de plattegrond met de opstelling van de band op het podium;
  • een priklijst, dit is een lijst met kanalen die gebruik dienen te worden door de geluidsman;
  • de monitorgroepen, inclusief wat er per muzikant belangrijk is dat hij/zij wil horen.

Wanneer bands deze zaken voor elkaar hebben is er een vele fijnere manier van samenwerken mogelijk tussen band en podium/festival. In de workshops van Bandcoach wordt daarnaast aandacht besteed aan een mooie online (press)kit waar deze bovengenoemde informatie en andere punten in te vinden zijn.

Bart Wijers is bandcoach bij Dynamo. Kan jouw band hulp gebruiken bij het integreren in de muziekwereld, wil je alle “do’s en don’ts” uit de branche leren kennen? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via deze link! Meer informatie over ‘Bandcoach’ vind je op www.dynamo-bandcoach.nl.
> Meer Bandcoach Bart

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding