Bandcoach: Keiharde pegels ontvangen!

Bandcoach: Keiharde pegels ontvangen!

Wekelijks schrijft Bart Wijers een column waarin hij als bandcoach tips geeft aan (beginnende) bands. Je kunt hier de introductie lezen. Vorige week vertelde Bandcoach Bart hoe je het beste contact op kan nemen met een concertzaal om jezelf als voorprogramma voor een concert voor te stellen. Deze week gaat het over een niet geheel onbelangrijk onderwerp: geld!

‘WAT! Krijgen wij geld voor het spelen van onze eigen muziek?’ Inderdaad! Heel veel bands weten het niet, maar eigen geschreven muziek en met name muziek die je hebt opgenomen is geld waard. Hoe dan? Gewoon door je muziek te spelen tijdens concerten en festivals. Dit geld kun je als tekstschrijver/componist ontvangen, mits je:

• ingeschreven bent bij de Buma/Stemra;
• de muziek hebt aangemeld bij de Buma/Stemra;
• het optreden en de speellijst/setlist hebt doorgegeven bij de Buma/Stemra.

Wanneer jij veel optreed met je band, kan dit nog wel eens een leuk bedrag worden. Van dat bedrag kun je met de band een leuk zakcentje bijverdienen om bijvoorbeeld een nieuwe instrumenten te kopen of een EP/album te financieren.

‘Maar…’, hoor ik je zeggen, ‘inschrijven bij Buma/Stemra kost toch geld?’ Het kost inderdaad geld, maar dit krijg je (op je inschrijfgeld na) terug. Hoe? Per jaar betaal je ± €65,-. De Buma/Stemra gaat er vanuit dat wanneer jij jezelf inschrijft als componist/tekstschrijver,  je professioneel bezig bent met het maken en schrijven van muziek en daarom ook recht hebt om geld uit auteursrechten te ontvangen. Het minimum dat je per jaar van de Buma/Stemra uitgekeerd krijgt is ± €70,-.

Conclusie, wanneer je niets aan activiteiten bij de Buma/Stemra opgeeft, ontvang je toch nog €5,- per jaar. Heb ik jullie nog niet voldoende overtuigd? Denk na over het antwoord op de volgende vraag: ‘Wat gebeurt er met het geld dat is geïncasseerd, maar niet door niet aangemelde muzikanten wordt opgehaald?’ Dit geld komt op een grote hoop te liggen en wordt na ± 3 jaar verdeeld onder de muzikanten die wel zijn aangemeld. Wat inhoudt dat Fransje Bauer of de mannen van Kane  jouw zuur verdiende geld ontvangen op de bankrekening! Dat laten we ons toch niet overkomen?

Bart Wijers is bandcoach bij Dynamo. Kan jouw band hulp gebruiken bij het integreren in de muziekwereld, wil je alle “do’s en don’ts” uit de branche leren kennen? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via deze link! Meer informatie over ‘Bandcoach’ vind je op www.dynamo-bandcoach.nl.
> Meer Bandcoach Bart

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding