Of Mice & Men – Restoring Force

Of Mice & Men – Restoring Force

Of Mice & Men is opgericht in 2009 door Austin Carlile, de zanger van Attack Attack! De band kende, door de jaren heen, vele wisselingen in de bezetting.  De muziek valt te bestempelen als een mix van nu-metal en metalcore. Volgens Carlile is het vooral nu-metal dat op Restoring Force naar voren komt. De songs hebben volgens de zanger meer structuur en klinken dieper dan op voorganger The Flood. Verder is er meer gebruik gemaakt van clean zang door nieuwkomer Aaron Pauley, die verder ook de baspartijen voor zijn rekening neemt.

De eerste single van het album werd afgelopen december al uitgebracht. “You’re Not Alone” kwam er niet goed vanaf volgens de fans. Simpele riffs, standaard drums en een matig refrein waren de kritiek punten. Niet geheel onterecht, want het is geen topnummer en klinkt meer als een soort Linkin Park. Het eerste nummer op de nieuwe plaat, “Public Service Announcement”, start met een scream couplet waarna de rest van de band inzet. Veel tempo wisselingen en heavy gitaar riffs maken dit nummer tot een prima opener. In “Feels Like Forever” Komt de clean zang van Pauley het eerst voorbij. Voor de afwisseling in zang is het goed, maar het contrast tussen beide is vrij groot. De band klinkt namelijk gelijk meer mainstream. Dat zal voor de fans van de eerste twee albums even slikken zijn.

“Bones Exposed” laat de metalcore kant meer doorklinken. Lekkere dubbele bassdrum partijen worden de oren binnen geslingerd. De intro riff is stevig, maar tegelijk ook melodieus. Tot aan het refrein is het nummer meer zoals we van de voorgaande albums kennen, maar dan gaat men weer over naar een meer toegankelijk refrein. De band maakt op dit album overigens  meer gebruik van elektronische samples en gitaar effecten. Daarnaast zijn de heren er in geslaagd om de verschillende instrumenten goed in de mix te laten uitkomen. Afzonderlijke partijen zijn prima te horen en dat is prettig als luisteraar in tegenstelling tot bands in dit genre die hun muziek laten klinken als een ongedefinieerde bak herrie.

In “You Make Me Sick” komt de band goed uit de verf. Mede doordat men niet overgaat in een standaard uptempo refrein is een goede keuze. Daarnaast is dit ook één van de weinige nummers waar geen clean zang bij aan te pas komt. “Space Enough To Grow” sluit het derde album van Of Mice & Men af. Een instrumentale ballad met melancholische klanken laat de luisteraar in een totaal andere gemoedstoestand achter dan de voorgaande tracks.

Beoordeling: 7
De woorden van zanger Carlile zijn niet gelogen. De nieuwe plaat laat veel meer nu-metal doorklinken in de sound van de band. Daarnaast is ook de productie iets gelikter dan zijn voorganger The Flood. Verder zorgt  de clean zang voor een meer toegankelijkere sound dan voorheen. Hierdoor neigt de muziek soms meer naar de mainstream kant en dan vooral in de refreinen. Dat zal lastig zijn voor de fans van het eerste uur. Daarentegen zal er voor mensen die van stevige nu-metal houden genoeg te genieten zijn.

Releasedatum: 28 januari 2014
Label: Rise Records
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding