You Me At Six – Cavalier Youth

You Me At Six


You Me At Six – Cavalier Youth

De mannen van You Me At Six laten menig mensenhart sneller kloppen. Of het nou is door de gevoelige ballads of door de samenwerkingen met artiesten als Oliver Sykes en Sean Smith op voorgaande albums, You Me At Six weet hoe ze mensen aan kunnen spreken. Onlangs tourden ze nog door Australië in het voorprogramma van Paramore, maar met hun nieuwe album Cavalier Youth kunnen ze nu zichzelf bekronen tot de top van de moderne rockmuziek. Want man, wat is dit een goed album.

Beginnend met de opener “Too Young To Feel This Old”, waarbij de gitaristen het nummer introduceren als een episch stadionnummer zoals Bruce Springsteen of Kings of Leon dat kunnen. Zanger en vrouwenhartveroveraar Josh Franceschi opent het album met de zin “we’re not young anymore”, wat ze ook zeker niet meer zijn. De band is volwassener geworden. Niet alleen in zijn sound, maar ook in de tekst.

Vervolgens horen we de twee eerste singles van het album, “Lived A Lie” en “Fresh Start Fever”. “Lived A Lie”, dat in september al uit kwam, is een recht-voor-zijn-raap ijzersterk rock nummer met een catchy meezingrefrein. Ik heb alleen al sinds het begin mijn vraagtekens bij de brug, waarin de instrumentatie een heel andere feel krijgt, opgevolgd door de in koor gezongen tekst “we are believers” waarbij ik altijd moet denken aan onze vriend Justin en zijn beliebers – maar dat terzijde – het blijft een erg sterk nummer. “Fresh Start Fever” is een stuk duisterder dan wat we van You Me At Six gewend zijn. Met veel atmosferische geluiden, effecten en duistere pianomelodieën schetst de band een heel typerende sfeer. Motiverende muziek voor als je work-outs gaat doen, vergelijkbaar met nummers als “The Phoenix” van Fall Out Boy.

“Forgive and Forget”, het volgende nummer, is weer zo’n groots, episch nummer. Met veel harde drum en percussietracks, een stadion-refrein en “whoa-ohs” in de brug weet de band weer een krachtige performance neer te zetten. Waar de band enkele jaren geleden hadden nog moeite hadden met overeind blijven, wat leed tot inspiratie voor nummers als “Bite My Tongue”, zingt zanger Josh nu over wat hij allemaal heeft meegemaakt met zijn band, en of ze dat deel van het verleden niet kunnen vergeven en vergeten.

De term “all killer, no filler” komt bij me naar boven zodra ik dit album luister, want nummer na nummer blijven ze me verbazen. Elk nummer zou een single kunnen zijn. Zo is het ook met “Room To Breathe”, weer een groot nummer waarbij de hele band laat tonen hoe goed ze zijn in het schrijven van nummers. Een zangmelodie die na het luisteren van het nummer al in je hoofd zit zodra je de titel ziet, vergelijkbaar met nummers als “Stay With Me” van één van hun voorgaande albums.

“Win Some, Lose Some” is een wat sneller nummer met een pop-achtige drumbeat. Het nummer klinkt erg zwaar in de coupletten, maar in de refreinen komt alle energie naar boven. Het is lekker up-beat en energiek. You Me At Six heeft hun sound echt eigen gemaakt – er zijn weinig bands die al zo klinken, en er zullen waarschijnlijk veel bands volgen. In de bridge van dit nummer is trouwens de enige instantie op het hele album wat een beetje in de buurt komt van geschreeuwde vocalen. In de opbouw begint de zanger rustig maar naarmate de brug vordert zingt hij steeds intensiever, tot bijna screamen toe, totdat het overgaat in een kort drum-en-zang duet. Wel jammer dat dit album niet meer You Me At Six van hun heavy kant laat tonen. Op voorgaande albums hoorden we frontmannen van Bring Me The Horizon en Parkway Drive hun gastvocalen doen, en op oude demo’s kun je zanger Josh zelf nog horen screamen, maar op dit album ontbreken zowel de gastvocalen als de screams.

Het volgende nummer “Cold Night” en albumafsluiter “Wild Ones” zijn de enige ballad-achtige nummers die op dit album te vinden zijn. Waar het vorige album Sinners Never Sleep vol stond met power ballads (vijf in totaal), wist de band zich hier te beperken tot twee wat rustigere – maar zeker niet mindere – nummers. “Cold Night” is dan nog best krachtig, met discobeats en een stompende bas in het refrein. De ruwe power-akkoorden van voorgaande nummers worden vervangen door atmosferische gitaarriffjes. Teksten als “say you’ll never change” vullen het nummer, iets wat You Me At Six ook met mate doet. Zelfs als ze heel andere nummers schrijven, zoals “Cold Night”, blijven ze klinken als zichzelf.

Na de disco-achtige power ballad krijgen we weer stevige rock onder de titel “Hope For The Best”. Snelle punk ritmes met een makkelijk meezingbaar refrein, zoals we You Me At Six kennen. “Love Me Like You Used To”, wat erop volgt, is ook een soortgelijk nummer. Minder snelle punk drums, maar nog steeds hetzelfde krachtige gitaarwerk. De band schrijft op dit album hit na hit.

Maar dan krijgen we een heel nieuw geluid te horen. De zware pop-punk gitaren zijn vervangen door akoestische gitaren voor “Be Who You Are”. “Ja, maar net schreef je nog dat er maar twee ballads opstonden!” Inderdaad. Dit anderhalve minuut durende nummer heeft een heel aparte, country-achtige stijl. Heel uniek en origineel, niet om te vergelijken met “The Dilemma” van hun vorige album. Het had voor mij best wat langer mogen duren, want met dit nummer laat de band zichzelf ook eens van een andere kant zien.

Vervolgens krijgen we nog “Carpe Diem”, een stadionrock track zoals het album opende – met grote epische drums en grote refreinen; en als laatste nog afsluiter “Wild Ones”, een power ballad die rustig begint maar zodra de seconden en minuten voorbij dwalen steeds meer opbouwt tot een groot climax, een perfecte afsluiting voor een bijna perfect album.

Beoordeling: 9

You Me At Six heeft fans weer lang genoeg laten wachten en met dit album stellen ze niemand teleur. Na het fenomenale succes van Sinners Never Sleep was het moeilijk om dat album op te volgen, maar met Cavalier Youth laten ze horen hoeveel ze gegroeid zijn. Grootse nummers om volle stadions mee te kunnen laten zingen. Helaas minder hardcore-invloeden, maar dat laat zich wel compenseren met hun nieuwe sound.

You Me At Six speelt in maart twee shows in Nederland. 24 maart in de Dynamo in Eindhoven en 25 maart in de Melkweg in Amsterdam. Cavalier Youth ligt vanaf maandag 27 januari in de winkels.

Releasedatum: 27 januari 2014
Label: Virgin Records
Verkrijgbaar via: bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding