Bandcoach: Het voorprogramma

Bandcoach: Het voorprogramma

Wekelijks schrijft Bart Wijers een column waarin hij als bandcoach tips geeft aan (beginnende) bands. Vorige week introduceerde Bandcoach Bart zichzelf en deze week vertelt hij hoe je het beste contact op kan nemen met een concertzaal om jezelf als voorprogramma voor een concert voor te stellen.

Natuurlijk wil je als band veel optreden, meters maken dat is belangrijk. Door veel optreden word je als individuele artiest beter, je leert je bandleden kennen, je raakt op elkaar ingespeeld en nieuw publiek leert je kennen. Het mooiste om deze meters te maken is natuurlijk in een van de gerenommeerde poppodia van Nederland, in het voorprogramma van een van je muzikale helden. Bij Dynamo krijg ik bij iedere aankondiging van een nieuw optreden minimaal tien aanvragen van bands die het voorprogramma willen verzorgen van deze aangekondigde act. Helaas kan ik nooit alle tien deze bands voor de hoofd-act programmeren, bij het merendeel van de concerten heb ik zelfs helemaal geen mogelijkheid om een lokale support te plaatsen. Dit heeft er mee te maken dat de hoofd-act zelf artiesten mee op tour neemt. Al vecht ik er altijd voor om nog één extra lokale support erbij te plaatsen. Nu weten jullie als band, hij heeft maar één plek te vergeven, hoe gaan we hier als band tussen opvallen? Het botte antwoord uit het oogpunt van programmeur is: Eigenlijk niet. Als programmeur ontvang ik dan ook graag een simpel e-mailtje met daarin: “Hoi Bart, wij zijn ‘band x’ en wij spelen ‘ongeveer deze muziek’. Kun je ons in het voorprogramma zetten van ‘optreden x’? Graag horen we van je!” Buiten deze tekst zie ik dan graag nog een link naar je website, Facebook, eventueel bandcamp en/of Youtube waar de muziek te beluisteren is. Dit is meer dan voldoende. Als programmeur hebben niets aan enorme lange biografieën met de informatie uit welke oude bands een band is ontstaan of in welk donker hol ze allemaal hebben gespeeld. Houd het simpel, houd het kort, het gaat om de muziek. Wil je toch creatief zijn? Dat mag, kijk maar naar het voorbeeld van de metalband Involved, ze wilden graag in het voorprogramma spelen van Testament.

Bart Wijers is bandcoach bij Dynamo. Kan jouw band hulp gebruiken bij het integreren in de muziekwereld, wil je alle “do’s en don’ts” uit de branche leren kennen? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via deze link! Meer informatie over ‘Bandcoach’ vind je op www.dynamo-bandcoach.nl.
> Meer Bandcoach Bart

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding