Dudettes – Subconscious

Dudettes – Subconscious

Dudettes is een pop-rock formatie uit Groningen. Het dames trio wordt tijdens optredens bijgestaan door bassist Jurgen Hakkeling. Vooral live heeft de band al een behoorlijke reputatie weten op te bouwen. Zo werden ze tot 3FM Serious Talent uitgeroepen en stonden ze in het voorprogramma van Triggerfinger en Skunk Anansie. Daarnaast was het ook de meest geboekte band tijdens de popronde van 2013. In 2011 werd er al een EP uitgebracht en afgelopen oktober was daar de debuutplaat Subconscious.

Het album start met “Make It Loud”. Zangeres Zjoly Onrust laat hierin gelijk horen dat ze beschikt over een warme stem met een licht soul randje. Daarnaast klinkt de opzwepende baslijn erg goed. In “Yes” wordt er afgetrapt met een heerlijke delay-riff zoals we die kennen van U2 gitarist The Edge. Gitariste Cynthia Weiss laat vaker zijn invloeden doorschemeren, maar doet dat wel met een eigen twist en dat is prima. Het nummer is verder aanstekelijk en uptempo met een groots klinkende bridge.

“Amazing” is de eerste ballad van de plaat. De samenzang van Onrust en Weiss is goed gevonden en zorgt voor een frisse afwisseling. De over het algemeen recht toe recht aan drumpartijen van Ingrid Lodewegen passen perfect binnen de nummers en zorgen samen met de pompende baslijnen voor een  stabiele basis. In “How It Feels” doet vooral het refrein terugdenken aan de tijd van Krezip en dat is een compliment aangezien Nederland niet meer een dergelijke band kent sinds ze zijn gestopt.

Het bijna instrumentale “Pleasure” kent een psychedelic rock twist tegen het einde en daarmee laat de band haar veelzijdigheid horen. Ook akoestisch komen ze prima uit de verf in bijvoorbeeld “Realize”. Er wordt afgesloten met “Dance All Day”, waarin de kracht van Zjoly nogmaals naar voren komt. Het refrein heeft een lekker meezing-gehalte en de groots klinkende gitaarsound maakt dit nummer tot een prima afsluiter.

Beoordeling: 7,5
Over het algemeen heeft Dudettes een dijk van een debuutalbum gemaakt. Wel moet gezegd worden dat de opbouw van de nummers vaak dezelfde is. Daardoor zou de luisteraar misschien de aandacht soms wat kunnen verliezen.  Daarentegen zijn er genoeg elementen om van te kunnen genieten. Veelzijdigheid is het woord dat daarbij past. Dit komt mede door de verschillende invloeden die de band laat horen. De zang doet bij tijden denken aan die van Adele en de gitaarpartijen aan U2. Dat gemengd met de catchy twist van bands als Paramore en Krezip maakt Dudettes tot een band die een interessante toekomst tegemoet kan gaan.

Releasedatum: 18-10-2013
Label: Rough Trade
Verkrijgbaar: iTunes & Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding