Young the Giant – Mind Over Matter

Young the Giant – Mind Over Matter

Californië, bekend om haar grote bron aan vermaak in de vorm van acteurs, bandjes, zangers enzovoorts. Welnu, alleen omdat je als band daar vandaan komt, hoef je niet volledig Cali-geil te zijn op de manier zoals The Red Hot Chili Peppers dat zijn. Gebaseerd op hun muziek, zullen de Amerikanen van Young The Giant het eens zijn met deze uitspraak. Dat hun wortels liggen in ‘The Golden State’ is namelijk niet tot nauwelijks terug te horen op hun tweede album Mind Over Matter.

Het album begint met een opbouwend instrumentaaltje. Een album-intro als “Slow Drive” is een goed idee. Albums neigen tegenwoordig steeds meer richting de aaneensluiting van losse liedjes, maar zo’n intro laat het album wat meer als geheel zien. Daarbij zet het de juiste sfeer voor wat komen gaat. “Slow Drive” had namelijk, op de goede manier, het intro kunnen zijn voor elk nummer op de plaat.

De eerste volledige track op Mind Over Matter, “Anagram”, is een heerlijk liedje. Zanger Sameer Gadhia geeft, onder andere met zijn charmante falsetstem, een creatieve melodie aan deze track. Dit maakt het een heerlijk nummer. Op de titel-track, “Mind Over Matter”, halen de heren uit de Orange County de voet van het gas. De synthesizers, die na een tijdje over gaan in strijkers geven precies op tijd een wat rustiger tintje aan het album.

Terugkomend op de afkomst van Young the Giant is er één eigenschap die niet tot nauwelijks over het hoofd te zien is. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de achtergrond band in het Verenigd Koninkrijk ligt. Dit komt onder andere door de eerder genoemde synths in “Mind Over Matter” en “Camera” omdat deze sterk doen denken aan acts als Editors. Ook klinkt de stem van Gadhia in de coupletten van “Daydreamer” erg als die van Editors’ Tom Smith. Daarnaast lijken Young the Giant bij vlagen raakvlakken te hebben met bands als The Wombats en neerland’s eigen Kensington.

Vergeleken met het debuutalbum is Mind Over Matter iets minder zonnig dan zijn voorganger. Waar het mooie Californische klimaat wel terug is te horen is op de subtropische track “Eros”. Dit hoogtepuntje van Mind Over Matter klinkt heerlijk zomers, warm, aanstekelijk en dansbaar maar toch ontspannen.

Beoordeling: 8
Young the Giant is een fantastische band en heeft met Mind over Matter een pareltje aan hun discografie toegevoegd. Het tweede album is toch altijd moeilijk omdat het de eerste zou moeten overtreffen, maar dit hebben Gadhia en zijn collega’s goed aangepakt. Ondanks de overlappingen met andere groepen is het toch te merken dat ze beter zijn geworden in het schrijven van nummers. De Brits klinkende Amerikanen hebben een aanstekelijk album in elkaar gezet wat lekker weg luistert. Top.

Releasedatum: 17 januari 2014
Label: Atlantic Records
Verkrijgbaar via: Bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding