Arcade Fire – Reflektor

Arcade Fire – Reflektor

Met een nieuw jaar en een nieuw festival seizoen voor de deur is de Canadese naam Arcade Fire behoorlijk vaar terug te vinden. Het meest actuele bericht komt uit de Verenigde Staten, waar ze op het Coachella festival zullen headlinen. Daarnaast staan ze onder andere in het Verenigd Koninkrijk op Glastonbury en, wat dichter bij huis, op Pinkpop. Waarom ze zo enthousiast op grote festivals staat moge duidelijk zijn. Niet om reclame te maken, maar om te pronken met hun nieuwe kunstwerk van een album: Reflektor.

De titeltrack, aan het begin van het album, is zonder twijfel bijzonder te noemen. Met het creatieve gebruik van bongo’s en saxofonen neigt het nummer bij vlagen richting de Disco. Dit gevoel neemt alleen maar toe naarmate de strijkers worden toegevoegd. Daarbij heeft “Reflektor” nog een bijzondere eigenschap. Er klinkt tussendoor, op de achtergrond, een bekende stem. Niet die van zanger Win Butler, maar van de muzikaal kunstenaar David Bowie, die het nummer zich toe wilde eigenen omdat hij het zo goed vond.

Het is op dit vijfde album niet te negeren dat Arcade Fire is gegroeid. Waar op voorganger Suburbs vooral gebruik werd gemaakt van gitaren en toetsen, licht gecombineerd met strijkers, heeft de bombast op Reflektor de overhand. Blazers, strijkers, synthesizers, gitaren, minder gebruikelijke percussie, kosten noch moeite zijn gespaard om Reflektor het kunstwerk te maken wat het is.

Naast het eerder genoemde Disco wordt er nog een uitstapje gemaakt naar een ander genre. “Here Comes the Night Time” begint als een gezellig, ietwat zomers, indie-pop nummer maar veranderd in de loop van het nummer in iets wat verbazend Zuid-Amerikaans georiënteerd is. Voor de fans van het ouderwetse gitaarwerk van Arcade Fire is er ook nog steeds genoeg om van te genieten. “Normal Person” bevat namelijk alles voor een perfecte rockplaat en meer. “Normal Person” heeft een lekker straight ritme, weer wat bongo’s en saxen, maar vooral een oorwurm van een gitaarriff.

Beoordeling: 10

Ik heb echt niets negatiefs op dit album aan te merken. Ik heb wellicht over wat minpuntjes heen geluisterd, maar deze worden gecompenseerd met de meer dan goede eigenschappen van Reflektor. De band speelt ongelofelijk strak, alles loopt naadloos in elkaar over en de nummers zitten bijzonder goed in elkaar. Daarnaast bevat dit album iets wat bij de meeste bands ontbreekt: Het bewijst dat de band nog beter is geworden in wat ze doen en een kunst-achtig niveau van muziek maken. Reflektor is een kunstwerk geworden. Dat is de meest toepasselijke beschrijving die ik kon vinden.

Releasedatum: 28 oktober 2013
Label: Sonovox
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding