MGMT – MGMT

MGMT – MGMT

MGMT, of voluit: management, heeft vorig jaar een goede indruk op me gemaakt. De Amerikanen hebben in november fans namelijk de kans geboden om mee te spelen op tijdens hun VS-tour. Per locatie kozen ze een winnaar die bij hun op het podium de reuzen koeien bel mocht bespelen. Sympathieke en relaxte lui dus. Gelukkig is dit in hun muziek ook terug te horen.

Benjamin Goldwasser en Andrew VanWyngarden houden van rare keyboardpartijen, psychedelische begeleiding en harmonieuze melodieën. En hier zijn ze goed in. De voorliefde voor psychedelica is al aanwezig vanaf het allereerste begin. De opener “Alien Days” geeft met zijn hoge tonen en de combinatie van een mannen- en vrouwenstem in het intro een indruk van hoe het album zal klinken. Het ontspannen ritme wat daar iets later bij komt kijken werkt zeker niet averechts wat betreft deze relaxte sferen op het derde album van MGMT. Sidenote: de bijbehorende videoclip is net zo abstract als het nummer zelf. Voor een perfecte samenvatting van het album raad ik aan de videoclip van “Your Life is a Lie” te kijken. Dat klinkt nu misschien wat onduidelijk maar na het kijken ervan zal je me begrijpen.

Wat opvallend is, is hoe erg het lijkt op werk van Arcade Fire. Nu zijn deze indie-veteranen een grote naam binnen het genre en zijn ze niet meer te negeren. De mate waarin MGMT zich echter door hun collega’s van Arcade Fire heeft laten inspireren valt nog in twijfel te nemen. Ik ben er nog niet zeker van of ze zich in precies de juiste hoeveelheid of juist net te veel hebben laten beïnvloedden. Let wel: waar Arcade Fire gebruik maakt van gitaren, grijpen de heren van MGMT eerder naar de toetsen. Dat ze ook met gitaren binnen deze psychedelische sferen overweg kunnen laten ze horen in “Introspection”.

Wat zeer te waarderen aan dit album is, is de variatie in instrumenten. Denk hier bij aan het praktisch ontbreken van standaard drums in “Cool Song No. 2”. In deze track maakt MGMT namelijk gebruik van bongo’s, djembés en Egg shakers. Denk hierbij ook aan variaties binnen de synthesizer-partijen. Uit zo een apparaat is een oneindige bron aan effecten, geluiden en zo voort. Hier weten Goldwasser en VanWyngarden uitstekend gebruik van te maken.

Beoordeling: 7

MGMT is een heerlijk album, niet perfect, maar wel heel goed. Muziek als deze zal gewaardeerd moeten worden. Veel variatie binnen de nummers maar toch binnen één stijl en dat is knap gedaan. Dit komt mede door de pientere verdeling van synth-effecten, een breed scala aan instrumenten en het kunst-achtige resultaat. En nogmaals: kijk de clip van “Your Life is a Lie”. Je zal het zo goed als zeker met me eens zijn.

Releasedatum: 16 September 2013
Label: Columbia
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding