Billie Joe Armstrong & Norah Jones – Foreverly

Billie Joe Armstrong & Norah Jones – Foreverly

Op 3 januari 2014 is Phil Everly op 74-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn broer maakte hij deel uit van de invloedrijke groep The Everly Brothers, een duo wat vooral muzikaal actief was in de jaren ’50 en ’60. De twee waren extreem populair vanwege hun (combinatie van) rock-‘n-roll en country muziek. Even meer dan een maand voordat de éne helft van deze succesvolle country-act overleed aan de gevolgen van een longziekte, hebben de broers nog mee kunnen krijgen hoe hun album Songs Our Daddy Thought Us uit 1958 door Billie Joe Armstrong en Norah Jones in een nieuw jasje werd gestoken.

De keuze om dit album, 55 jaar na de release, te coveren mag op z’n minst bijzonder genoemd worden. Vooral wanneer er gekeken wordt naar de genres waar de zanger en zangeres zich normaal gesproken mee bezig houden. Poppunk, jazz en country liggen blijkbaar dichter bij elkaar dan we denken, gezien het formidabele resultaat op Foreverly.

“Roving Gambler”, de opener van de plaat, geeft wel al wat verschil aan als de covers vergeleken gaan worden met het origineel. Een voorbeeld is het toevoegen van een mondharmonica. Dit is zeker, ondanks dat het een cliché country instrument is, geen verkeerde keuze geweest. De extra partij in het nummer past heerlijk bij de manier waarop Billie Joe en Norah het nummer spelen en zingen. Een ander hoogtepunt op Forevery is “Rocking Alone (In an Old Rocking Chair)”. Hier is de akoestische gitaar vervangen door een piano waardoor het country nummer een balladachtig tintje krijgt.

Het is natuurlijk riskant om grote artiesten te coveren. Echte risico’s hebben Armstrong en Jones dan ook niet echt genomen. Toch klinkt het alsof het duo gewoon hun ding hebben gedaan. Ze hebben zich aan het origineel gehouden en de nummers, met variaties in de bezetting en arrangementen, zich toch eigen gemaakt.

Beoordeling: 8

Vermoedelijk zorgt Foreverly voor een hele nieuwe generatie aan country-luisteraars. De fenomenale stem van Norah zorgt voor net genoeg verschil tussen deze interpretatie van Songs Our Daddy Thought Us en het origineel. Daarnaast heeft ook Armstrong fantastisch gepresteerd op dit album. “Het origineel is beter” is een veelvoorkomende uitspraak als het gaat om covers, maar in dit geval kan daar nog over gediscussieerd worden. Dit komt omdat er creatief met de nummers is omgegaan. Er zijn zaken gewijzigd, toegevoegd maar de originele plaat uit 1958 is nog steeds in tact in de onderste laag van Foreverly. Ik ben groot fan van deze plaat.

Releasedatum: 25 november 2013
Label: Warner Brothers
Verkrijbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding