We Are The Ocean – Maybe Today, Maybe Tomorrow (Deluxe Edition)

We Are The Ocean


We Are The Ocean – Maybe Today, Maybe Tomorrow (Deluxe Edition)

Elke keer verrast We Are The Ocean hun fans weer met een zeer uitgebreide deluxe editie van hun albums. Hun debuutalbum kreeg een CD vol b-sides, het tweede album kreeg een akoestisch live optreden als extra, en nu een jaar na de release van Maybe Today, Maybe Tomorrow brengt We Are The Ocean de Live At Middle Farm sessies uit. Het nieuwe deluxe album bevat weer twee schijfjes, eentje met het gewone studio album, wat op zichzelf al een heel indrukwekkend album is, en een bonus disc. Hierop staan een tiental nummers live in de studio gespeeld met extra achtergrondzangeressen, vioolpartijen, enzovoorts.

Centraal op deze deluxe editie staan de nieuwe versies van de nummers van de reguliere versie van Maybe Today, Maybe Tomorrow. De singles “Young Heart” en “The Road” bijvoorbeeld krijgen een extra randje. Op “Young Heart” horen we door het hele nummer een aanvulling van violen op het rockarrangement. De combinatie van de elegantie van de klassieke instrumenten en de ruwheid van een rock band live in de studio geeft een heel mooi contrast. De passie en emotie spat er in sommige stukken, zoals de zachtere bruggen, erg van af.

Het nummer “Bleed” wordt voorafgegaan door het korte emotionele pianostuk van “Stanford Rivers”. Zanger Liam Cromby begint het nummer op zang en piano en bouwt het nummer daarna op tot de stevige rock van “Bleed”. Op veel nummers laat We Are The Ocean horen dat ze ook live goed klinken en de energie kunnen over dragen naar de luisteraar.

Naast nummers van hun laatste album, zijn er ook enkele van voorgaande albums. Zo krijgt het nummer “Confessions”, wat origineel op Cutting Our Teeth staat een hele make over. Op het origineel hoor je nog ex-zanger Dan Brown, die het hele nummer door schreeuwt. Sinds zijn vertrek is er veel veranderd in de muziek van We Are The Ocean. De geschreeuwde coupletten worden in deze versie vervangen door uitgebreide trompet-, viool-, orgel- en gitaarsolo’s, wat zich vijf minuten lang opbouwt tot een grote climax.

Het album bestaat helaas niet alleen maar uit hoogtepunten. Omdat alles live is opgenomen, en elk nummer één lange take is, glippen er soms wat foutjes de nummers in. Tijdens nummers als “Runaway” en “The Waiting Room” klinken soms de vocalen van zowel de band als de achtergrondzangeressen wat vermoeid en onzuiver. “The Waiting Room” begint veelbelovend, met een a capella refrein om het nummer te openen, maar tijdens de samenzang van zanger Liam Cromby en gitarist Alfie Scully gaat het toch even de mist in. In de brug van het nummer hebben ze er ook voor gekozen een sample te plaatsen van een onverstaanbare speech. Het is best origineel en creatief, maar het past niet echt bij het nummer en  het komt vanuit het niets uit de lucht vallen. Best jammer, want het had gewoon beter gekund, vooral omdat alles in een studio opgenomen is.

De bonus disc sluit wederom af met “Chin Up, Son”. In een behind the scenesvideo liet de band weten dat de originele versie op dezelfde manier is opgenomen – live in de studio in één take. Voor deze vernieuwde versie hebben ze alle mensen die hebben meegewerkt de opnameruimte binnen gehaald om mee te zingen tijdens de refreinen van dit nummer. Het heeft een erg hoog feel goodgehalte, en de gemoedelijke sfeer zoals die in de studio was dringt echt binnen.

Afhankelijk van waar je het album vandaan haalt zijn er nog één of twee bonus tracks, “Young Heart” en “Now & Then” akoestisch opgevoerd door zanger Liam Cromby met de klassieke instrumentatie en achtergrondzang, maar zonder de band erachter. Ondanks dat het goede uitvoeringen zijn van de nummers heeft het voor mij geen echte meerwaarde, omdat de nummers er al een keer op staan. Mensen die de deluxe editie van het album kopen, betalen dan drie keer voor hetzelfde nummer, wat mij overbodig lijkt.

Beoordeling: 8
Naast het fantastische studio-album, is deze uitbreiding een leuke toevoeging. Hier laat We Are The Ocean horen hoe ze live klinken, en welke songwriting vaardigheden ze bezitten. Het is erg interessant om te zien hoe ze de screamo van “Confessions” om kunnen zetten naar een gevoelige jazz-achtige ballad. Ter promotie van het album heeft We Are The Ocean video’s van de live opnames op YouTube gezet, zodat luisteraars ook een kijkje kunnen nemen hoe het er in de studio aan toe ging. Zelfs als je geen We Are The Ocean-fan bent, kan ik je aanbevelen om sowieso even een kijkje te nemen.

Label: Hassle
Releasedatum: 17 oktober 2013
Verkrijgbaar via: Bol.com, iTunes

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding