Sunrise Avenue – Unholy Ground

Sunrise Avenue – Unholy Ground

De amerikanisering der aarde schijnt geen grenzen te kennen. We weten allemaal dat er veel invloedrijke artiesten vanaf de andere kant van de Atlantische oceaan komen en daar is niks mis mee. Ze lijken echter iets besmettelijks met zich mee te brengen. Deze aandoening die gepaard gaat met stereotype Amerikaanse eigenschappen heeft ook Scandinavië bereikt en de Finnen van Sunrise Avenue zijn niet immuun gebleken. Dit is, gebaseerd op ouder werk (misschien doet hun hitje “Fairytale Gone Bad” nog een belletje rinkelen), eigenlijk niets nieuws maar het schijnt op dit derde studioalbum, Unholy Ground, alleen maar erger geworden te zijn. Al dan niet op een goede manier.

De hoeveelheid aan pop-rock nummers, rock ballads en songs à la 3 Doors Down doet denken dat Sunrise Avenue nog in de beginjaren van dit millennium is blijven hangen.  De randjes die de nummers terug hadden moeten brengen naar een rock-sound wegen niet op tegen de pop-eigenschappen. Vooral “Little Bit Love” is met haar intro van drumcomputers en Nokia ringtone-achtige toetsen een extreme tegenvaller. Daarnaast lijken de muzikanten uit Helsinki niet gegroeid  qua vaardigheden. Veel lijkt op een herhaling van eerder werk waar het eerst genoemde minpunt eigenlijk ook al van toepassing is. De oppervlakkige songteksten en grammatica fouten zijn ze vergeven, aangezien Engels niet hun moedertaal is.

Wat wel een opvallende eigenschap van Unholy Ground is, terug komend op het onderwerp ‘Amerikaanse invloeden’, de country invloeden die in diverse nummers terug komen. Onder andere in de titel track “Unholy Ground” heeft de amerikanisering in positieve zin een bijdrage geleverd aan het album. Volledig met gitaar partijen die je in een truckers playlist terug kan vinden, in combinatie met een vrouwenkoor in de achtergrond. “I Can Break Your Heart” is ook het soort track waarbij je een cowboy hoed op wil zetten en dat is absoluut geen slecht iets. Het nummer “Letters in the Sand” is met zijn (wat klinkt als) een volledig orkest ook een leuk muzikaal uitstapje.

Beoordeling: 6
De sound van de Finnen zal niet iedereen aanspreken. Qua muziek en stijl is Sunrise Ave een band die in het rijtje van Nickelback en Hoobastank valt. Een band waar makkelijk op te haten valt, met mannen die er net te stoer uit zien voor wat ze doen. Unholy Ground is maar in beperkte mate verrassend. Desalniettemin is deze standaard melodische pop-rock wel een genre waarbij de stem van Samu Haber beter uit de verf komt. Misschien krijgen ze een wat positievere reactie als ze meer van de pop-rock afwijken om zich meer in het gebied van geslaagde country-rock te begeven. Amerikanisering kan goed en slecht uitpakken, afhankelijk van hoe er mee omgegaan wordt maar Sunrise Avenue lijkt het nog niet erg door te hebben.

Label: Polydor (Universal)
Releasedatum: 17 oktober 2013
Verkrijgbaar via: Bol.com

Verstuur met WhatsApp

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over je favoriete bands!

Volg DutchScene op Instagram, X of Facebook!

Sluit inlogvenster
Beveiligde Verbinding Beveiligde verbinding